Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

Uniunea Culturală a Rutenilor din România

B-dul Nicolae Balcescu, nr. 3

330113 Deva, jud. Hunedoara

Romania

254221655

ruteanul@yahoo.com

rutenii.ro

Președinte: Firczak Gheorghe

 

Filiala Uniunii Culturale a Rutenilor din Arad
Bojcsuk Viorica
317240 Peregu Mare, jud. Arad
Tel: 0728955045

 

Filiala Uniunii Culturale a Rutenilor din Suceava

Bondariuc Cristina
727155 Darmanesti, jud. Suceava
Tel: 0728955045

 

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a luat fiinţă în anul 2000 ca o necesitate imediată de organizare a minorităţii rutene și a participat la alegerile generale din anul 2000, obţinând un mandat de deputat în Parlamentul României în persoana domnului dr. Gheorghe Firczak preşedintele uniunii. Scopul declarat al Uniunii Culturale a Rutenilor din România este de cunoaştere, păstrare şi popularizare a istoriei, tradiţiilor şi valorilor culturale și spirituale a rutenilor, precum şi promovarea înţelegerii şi prieteniei între oameni, între toate etniile din România, pe baza respectului reciproc şi a toleranţei. Unul din scopurile uniunii este apărarea drepturilor omului aşa cum sunt definite în Constituţia României, astfel încât libertatea de exprimare şi iniţiativa economică să aducă prosperitate şi progres social. Încă de la înfiinţare Uniunea Culturală a Rutenilor din România a organizat diferite manifestări culturale atât în nume propriu cât şi în colaborare cu alte organizaţii ale minorităţilor naţionale sau organizaţii ale societăţii civile, prin care promovează interesele uniunii atât în ţară cât şi străinătate, fiind membră cu drepturi depline în Congresul Mondial al Rutenilor. Datorită recunoașterii internaționale a activității uniunii, am avut onoarea de a organiza în anii 2007 și 2015, în România, Congrese Mondiale ale Rutenilor.

 

 Uniunea Culturală a Rutenilor din România participă la ProEtnica 2019 cu:

 

Ansamblu artistic

”Lastivocica”  Cor

 

Darmanesti, jud. Suceava

ruteanul@yahoo.com

În comuna Dărmănești, județul Suceava, Uniunea Culturală a Rutenilor din România a dus o activitate susținută de promovare a tradițiilor rutene de pe aceste meleaguri, în principal prin Ansamblul folcloric Lastivocica, primul ansamblu al uniunii.  Încă de la înființare, grupul a prezentat programe deosebite pe diferite scene, atât în țară cât și în străinătate, fiind prezent și în diferite emisiuni televizate. În anul 2006 acest ansamblu a editat un CD cu muzică tradițională ruteană. Grupul folcloric este condus de doamna prof. Cristina Bodnariuc.

 

 

Ansamblu artistic

Ansamblul ”Holubok”  Cor si dans

Peregu Mare, jud. Arad

ruteanu@yahoo.com

 

Ansmblul folcloric HOLUBOK a fost înfiinţat în anul 2005 sub îndrumarea  preotului Vasile Bojcsuk de la Biserica Greco Catolică ruteană din Peregu Mare, jud. Arad. Împreună cu soţia, doamna Viorica Bojcsuk, au iniţiat organizarea acestui ansamblu împreună cu mai mulţi tineri, din dorinţa de a asigura păstrarea tradiţiilor, spiritualităţii şi folclorului rutean din zonă. Participă anual la mai multe manifestări culturale atât în ţară, cât şi în străinătate, organizate de Uniunea Culturală a Rutenilor din România, de Consiliul Mondial al Rutenilor în țările membre ale acestui for, de Departamentul pentru Relații Interetnice a Guvernului României, dar și de alte organizații ale societății civile.