Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

PROETNICA 2023 – MINORITATEA TĂTARĂ

Comunitatea tătară este una dintre cele mai reprezentative comunităţi etnice din România, ea fiind reprezentată oficial în România, încă din anul 1990, de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR), în prezent condusă de președintele Gelil Eserghep.

Comunitatea tătară din România.

Grație avantajelor de care se bucură minoritățile etnice din partea statului român, UDTTMR are o foarte bună reprezentare în administrațiile locale și centrale. Amintim aici postul de deputat în Parlamentul României ocupat în prezent de Varol Amet, cel de secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, ocupat de Dincer Geafer, și numeroase posturi de consilieri locali în localitățile unde trăiesc comunități de etnici tătari. UDTTMR este o organizație non-profit care este finanțată din fonduri care provin de la Guvernul României, la acestea adăugându-se veniturile proprii, obținute din cotizații, donații și sponsorizări. UDTTMR deține statut de utilitate publică, atestare care îi conferă, în România, dreptul de a fi unica organizație a tătarilor cu reprezentare în Parlament.Activitățile desfășurate de UDTTMR au un caracter exclusiv oficial, ele fiind dedicate tuturor tătarilor din România. Cele mai multe activități sunt cele culturale, acestea fiind renumite atât în rândul comunității tătare, dar și în rândul populației majoritare grație numărului foarte mare de participanți.

 

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani este reprezentată la Festivalul ProEtnica – 2023 de ANSAMBLUL QARASU

 Ansamblul păstrează și promovează bogăția culturală a valorilor tradiționale tătărești. O notă aparte o reprezintă costumele care sunt bijuterii ale artei manuale tătărești. Ansamblul Qarasu va prezenta o varietate de dansuri tradiționale ale tătarilor.

 

Published On
Mi., 12.07.2023 - 10:13