Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

COMUNITATEA RUȘILOR LIPOVENI DIN ROMÂNIA

Organizație centrală a minorității naționale

Minoritate Națională

RATIU 10

10916 BUCURESTI, jud. BUCURESTI

ROMANIA

213120994

office@crlr.ro

crlr.ro

Președinte: SILVIU FEODOR

 

Pe teritoriul României, rușii lipoveni locuiesc de mai bine de 300 de ani în Bucovina, Moldova, Muntenia și Dobrogea – zone caracterizate prin multietnicitate, multiculturalism și coexistența valorilor. În 1990 s-a constituit ca organizație etnică, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR), pe 12 februarie 1990 fiind emisă hotărârea judecătorească de înfiinţare cu personalitate juridică.
Fiind o asociaţie cu caracter etnic, social, cultural şi umanitar, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și-a consolidat în perioada 1990 – 2019 activitatea de păstrare, dezvoltare şi exprimare a identităţii etnice, lingvistice şi culturale a etnicilor ruşi lipoveni. Astfel, reunind o gamă diversă de activităţi şi demersuri proprii ariei obiectivelor sale, sfera activităţilor a îmbinat acţiuni din programul propriu-zis al organizaţiei, evidenţiindu-se o diversitate de manifestări a valorilor tradiționale, cultural și spirituale. Evenimentele au fost organizate la nivel național și internațional cu mediatizare în presa națională și internațională, atenție pozitivă de care se bucură România în ultimii ani, dar și datorită dezvoltării bunelor relaţii cu instituţiile guvernamentale şi organizațiile neguvernamentale, atât din România, cât și din Europa.
Dintotdeauna, organizația s-a preocupat să dezvolte activități culturale atât în rândul etnicilor ruși lipoveni, dar și pentru popularizarea în România a valorilor autentice ale culturii ruse, având mereu în vedere dotarea comunităților locale și a unităților școlare unde învață elevi ruși lipoveni cu materiale didactice în limba rusă, iar performanţa elevilor privind studiul limbii ruse materne este mereu promovată şi apreciată, atât la nivel național, dar și internațional. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România are două publicații lunare bilingve (în rusă şi în română) Zorile și Kitej-Grad și propria editură „C.R.L.R.”, prin care se publică numeroase cărți, atât pentru etnicii ruși lipoveni, cât și pentru publicul larg.

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România participă la ProEtnica 2019 cu:

 

 

Voluntari