Proetnica

  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

Comunicate 2024

COMUNICAT DE PRESĂ - 02.09.2024

Festivalul Intercultural ProEtnica, organizat de Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României și-a încheiat, duminică seara, cea de-a XX-a sa ediție, jubiliară, desfășurată în perioada 29 august - 1septembrie 2024. Festivalul a reunit, la Sighișoara, reprezentanți ai celor 20 de etnii din țară, care își manifestă valorile culturale proprii prin cântece, dansuri, film, expoziții, lansări de carte etc..

La finalul acestei manifestări de o valoare exceptională, coordonatorul Departamentului pentru Relații Interetnice, Subsecretarul de Stat Dincer Geafer a declarat că „împreună cu Academia de vară ProEtnica și cu seria de conferințe și dezbateri pe tema minorităților naționale, Festivalul ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european.”

La rândul său, directorul Festivalului, Volker Reiter, a afirmat că „ProEtnica este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică”. El este convins că ediția de anul acesta a Festivalului și-a atins pe deplin scopurile propuse.

Ediția din 2024 s-a bucurat, pentru a doua oară după cea din 2016, de Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Werner Iohannis, conferit „ca o recunoaștere a bunei organizări, a calității manifestării culturale și o apreciere în cel mai înalt grad a faptului că ProEtnica fructifică una dintre marile valori ale țării noastre - diversitatea culturală, dialogul interetnic”.

Festivalul s-a desfășurat timp de cinci zile. El a cuprins evoluții artistice individuale, de grup și interactive, pe scena din Piața medievală a Cetății Sighișoara, susținute de sute de artiști reprezentând cele 20 de minorități naționale din România. Peste 10.000 de spectatori au putut urmări, gratuit, pe întreg parcursul, recitaluri, spectacole de muzică și dansuri tradiționale specifice fiecărei comunități.

Duminică, în ultima zi a Festivalului, au evoluat Ansamblurile Uniunii Ucrainenilor - Nadia din Repedea-Maramureș și Primăvara din Botoșani; s-a remarcat, de asemenea, grupul Sânziene Bănățene din Giarmata. Uniunea Elenă și-a încheiat bogata evoluție la ProEtnica cu spectacolele prezentate de Ansamblurile de dans Parnassos din Brăila, Efthimos și Dionyssos din Brașov. Au mai urcat pe scena Festivalului Clubul Copiilor Sighișoara cu Trupa de dans modern Karisma, Diamonds&K-boom și Hakeshet Klezmer band din Oradea, sub egida Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic. Un moment aparte l-a constituit prezentarea în premieră a unui reportaj special dedicat celor 20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica, realizat de echipa Redacției Alte Minorități a Televiziunii Române.

Ultmele evoluții ale serii au aparținut, cu un recital, cantautorului Adrian Ivanițchi și grupului Desperado, cu un concert extraordinar.

Programul extins al Festivalului a prevăzut și o serie de conferințe, dezbateri, expoziții, lansări de carte etc., în secțiunea intitulată „Agora dialogului cultural”, susținute de personalități ale vieții universitare, culturale și politice, experți pentru drepturile minorităților etc., în Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara. Programul indoor a avut pe întreaga perioadă a Festivalului, suportul Fundației Hans Seidel, a Departamentului pentru Relații Interetnice a Guvernului României, a Ministerului Culturii și al Agenției Naționale pentru Romi.

Pe durata Festivalului ProEtnica a fost organizată și o Academie de vară ProEtnica la care au participat cursanți aparținînd minorităților naționale din România. „Pentru mine, declară Fatma Ruxandra Yilmaz, expert în politici publice, gen și minorități, Academia are atât o valoare intelectuală, cât și sentimental-emoțională, datorită prezenței diverse interculturală și multiculturală. Mi-a plăcut să văd atât implicarea tinerilor cât și a lectorilor, aducând în discuție nu doar teme interesante, ci și care ne preocupă și care au dat o valoare substanțială tuturor întâlnirilor”.

ProEtnica a invitat să expună, la Sighișoara, în spații consacrate, precum sala Sander sau neconvenționale, artiști plastici care în operele lor ilustrează viața minorităților etnice din România. Totodată, Departamentul Pentru Relații Interetnice a lansat albume consacrate unor teme precum Holocaustul împotriva romilor sau Comunitate. Multiculturalitate. Dezvoltare.

Festivalul a fost de asemenea locul propice pentru prezentarea unor lucrări ale etniilor minoritare în cadrul unor standuri de carte și lansarea unor reportaje și volume dedicate unor personaje sau situații din lumea minorităților.

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica au fost Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Publicăm, în continuare, lista completă a partenerilor ediției a XX-a jubiliare a Festivalului ProEtnica, Sighișoara 2024.

Volker Reiter

Directorul Festivalului ProEtnica

tabel sponsori

COMUNICAT DE PRESĂ - 01.09.2024

 

Festivalul Intercultural ProEtnica-Sighișoara ediția a XX-a, a continuat, sâmbătă, 31 august 2024, în cea de-a patra zi a sa. Principalul organizator al evenimentului este Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighișoara.

Pe scena din Piața cetății medievale au avut loc numeroase evoluții artistice ale unor soliști si formații ale reprezentanților celor 20 de minorități etnice din România.

Uniunea Elenă din România a fost reprezentată, în prima parte a zilei, de ansamblurile de dans Niki din Piatra Neamț și Hrisi Elefteria din Tulcea. După amiază, au urcat pe scenă Grupul de dansuri din Sighișoara al Forumului Democrat al Germanilor din România și Ansamblul de dans armenesc Vardavar din București al Uniunii Armenilor din România. Tot în partea a doua a zilei, au revenit pe scenă artiștii reprezentativi ai Uniunii Elene: Ansamblurile de dans Asteria din București, Ilios din Târgoviște și Kolokeri din Cluj Napoca.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a trimis pe scenă Ansamblul de dansuri populare Kikerics din Sighișoara. Un recital de excepție a putut fi urmărit, seara, prin evoluția Ansamblului de dans Haverim din București și a cuplului Alexandrina Chelu-Schorr – Florian Chelu. Ei au reprezentat Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic. Două evoluții extraordinare au încheiat seara de sâmbătă la ProEtnica Sighișoara. Este vorba despre recitalul de muzică ușoară al lui Nicu Poșta, intitulat Testamentul iubirii și de concertul interpretului Ricky Dandel, cunoscut publicului larg din România în special prin aparițiile sale la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov, dar și prin evoluțiile la edițiile de până acum ale ProEtnica Sighișoara.

În cadrul expozițional consacrat al Sălii Sander din Cetate, președintele Fundației Inter-Art din Aiud, Ștefan Balog a prezentat expoziția „Imaginile diversității”. Expoziția reprezintă o retrospectivă a Taberei Interetnice de Artă Contemporană, care s-a desfășurat în perioada 10-16 iulie 2023 la Aiud, județul Alba. Artiști din 17 minorități naționale din România, precum și majoritari, pictori, sculptori, graficieni, fotografi de artă au lucrat împreună în ateliere creative în cadrul acestei Tabere. Expoziția  pune în valoare segmentul multietnic din România, în cadrul unei manifestări care are ca principiu de bază colaborarea interetnică, promovarea artei contemporane prin prisma minorităților – toate acestea reprezentate într-o singură manifestare de artă vizuală. Expoziția s-a bucurat de suportul organizațional al Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României. Toate expozițiile vernisate în cadrul ProEtnica Sighișoara, ediția a XX-a au fost realizate în colaborare cu Fundația Hans Seidel și Departamentul pentru Relații Interetnice.

În cadrul secțiunii Agora Dialogului Intercultural la Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara au avut loc, sâmbătă, două conferințe. Lacziko Eniko-Katalin, consilier de conturi la Curtea de conturi a României și fost secretar de Stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, a prezentat comunicarea cu genericul „Outside the Box: oportunități și provocări în protecția minorităților naționale” a adus o serie de elemente interesante în cadrul expunerii despre „Reprezentarea politică a femeilor aparținând minorităților etnice”. La aceste conferințe au fost prezenți și studenții din partea minorităților naționale participanți, în perioada 28.08-01.09.2024 la Academia de vară interetnică. Obiectivul principal al Academiei constă în facilitarea dialogului pe diferite teme legate de interculturalitate și diversitate și despre drepturile minorităților naționale.

„Pentru mine, declară Fatma Ruxandra Yilmaz, expert în politici publice, gen și minorități, Academia are atât o valoare intelectuală cât și sentimental-emoțională datorită prezenței diverse, interculturală și multiculturală. Mi-a plăcut să văd atât implicarea tinerilor, cât și a lectorilor, aducând în discuție nu doar teme interesante, ci și teme care ne preocupă și care au dat o valoare substanțială tuturor întâlnirilor. Ne aflăm într-o perioadă în care de multe ori discursurile noastre sunt aproape lipsite de speranță, defetiste într-un context internațional din ce în ce mai trist și totuși discuțiile din cadrul Academiei de vară ProEtnica ne-au dat speranță. O speranță legată de faptul că există deschidere spre cunoaștere, disponibilitate de a-l înțelege pe celălalt. Uneori, aceste disponibilități sunt posibile tocmai pentru că oamenii dintr-o zonă instituțională înțeleg să facă posibile aceste poduri ale dialogului”.

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica-Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:

https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media participă la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ - 31.08.2024

 

Festivalul Intercultural ProEtnica - Sighișoara a ajuns, vineri,30.08.2024, în cea de-a treia zi, confirmând încă o dată valoarea incontestabilă a artiștilor prezenți pe scena din Piața Cetății și calitatea dialogurilor din secțiunea de dezbateri pe tema relațiilor interetnice. Ediția a XX-a jubiliară a Festivalului se desfășoară în perioada 28.08 – 1.09 2024 și este organizată de Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighișoara.

În Sala Barocă a Primăriei municipiului Sighișoara, directorul Festivalului ProEtnica, Volker Reiter a prezentat o retrospectivă a celor 20 de ediții ale Festivalului, începând cu 2001, anul inaugurării. Prezentarea a inclus și o abordare teoretică a unor concepte legate de minoritățile naționale. El a afirmat că „trecerea de la festivalul comunităților etnice la un festival intercultural poate descrie o schimbare în scopul principal al ProEtnica. Scopul principal al ProEtnica nu este promovarea minorităților naționale, ci mai degrabă a întregii societăți. Pentru mine, a mai spus Volker Reiter, nu este vorba în primul rând de păstrarea tradițiilor și obiceiurilor. La un moment dat, tradițiile au fost, de asemenea, inovații și obiceiurile se schimbă încontinuu... nu este vorba despre păstrarea trecutului, despre păstrarea identităților etnice sau chiar a grupurilor etnice. Aceasta poate fi sarcina organizațiilor de minorități naționale. Eu sunt interesat de consolidarea păcii sociale, într-o societate democratică și pluralistă, prin promovarea întâlnirilor și interacțiunilor între oameni de diferite origini etnice. În acest sens, minoritățile nu reprezintă o amenințare pentru societate, ci mai degrabă o resursă care poate îmbogăți societatea”.

Un alt subiect al dezbaterilor din Sala Barocă a Primăriei Sighișoara la care au participat și cursanții Academiei de vară interetnică a fost „Reprezentarea minorităților naționale în noul Parlament European”. O expunere pe această temă a fost făcută de Prof.univ.dr. Radu Carp de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. El a arătat că, spre deosebire de Parlamentul României, în Parlamentul European nu există o reprezentare „stricto sensu” a minorităților naționale. Există doar partide politice la nivel european care au reprezentanții lor. Mai curând se vorbește acum despre reprezentarea de gen, pentru a încuraja femeile să ocupe funcții la nivelul Comisiei europene. În Europa există, totuși, cele mai multe mecanisme de protecție a minorităților naționale la nivel mondial chiar dacă nu avem un grup al minorităților naționale la nivelul Parlamentului European. Este clar și constitue un avertisment de luat în seamă că lipsa mecanismelor de protecție pe alte continente a dus la o serie de catastrofe umanitare”, a mai spus profesorul Radu Carp.

Managerul Muzeului de Artă din Cluj, Lucian Nastasă-Kovacs a prezentat volumul său cu titlul „Enric Furtună (Enric Pekelman) și Bilanțul unui insucces”. Prezentarea s-a intitulat „Enric Furtună și dilema a două culturi”. Poet și autor dramatic român, Enric Furtună (pseudonimul literar al lui Enric Pekelman, etnic evreu născut la Botoșani) a emigrat în Israel în 1944, dar s-a întors în România după doi ani. A părăsit România pentru a doua oară în 1958, stabilindu-se în Brazilia. Prezentarea istoricului Lucian Nastasă-Kovacs a inclus atât descrierea dramei scriitorului Enric Furtună, cât și o serie de referințe sociologice și statistice la evreimea română, în special din perioada interbelică.

O conferință interesantă a susținut și prof. Delia Grigore – Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București: „Rromanipen-ul: Drumul Crucii”. ROMANIPEN-ul este legea pe care se bazează cultura și tradițiile romilor. Această lege nescrisă care definește identitatea romă se bazează pe concepte care se întrepătrund cum ar fi „phralipe” (fraternitate), care exprimă solidaritatea, forma de într-ajutorare, etc. Persoana care trăiește după principiile și valorile culturii romani este un rom chacho (rom adevărat), pakivalo (om credincios cu frica de Dumnezeu). Delia Grigore a refăcut un original parcurs al ultimei zile pământene a lui Isus Hristos din perspectivă romă.

Biserica Mănăstirii din Sighișoara a fost locul unde s-a vernisat expoziția „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni” prezentată de Thomas Șindilariu, Subsecretar de Stat în Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României. În cadrul expoziției, vizitatorii pot admira inclusiv un document de la Arhivele Naționale ale României, Diploma Andreanum din 1224 sub forma originalului în cea mai veche formă a păstrării sale, confirmată de către Regele Carol I Robert din 1317. Expoziția poate fi vizitată în această săptămână la Sighișoara, apoi la Orăștie, în versiunea outdoor, pe tot parcursul lunii septembrie. În 4 septembrie, expoziția va ajunge la Gerhart-Hauptmann-Haus din Düsseldorf (Germania), iar în perioada 14 -15 septembrie, la Bistrița.

Paralel cu aceste evenimente indoor, pe scena din Piața Cetății Sighișoara au avut loc mai multe spectacole. Uniunea Polonezilor a venit cu Ansamblul muntenilor polonezi Solonceanka din Solonețu Nou. Asociația Macedonenilor a prezentat ansamblul Sonțe-Soarele (Craiova, Băilești, Urzicuța) de dansuri și melodii. Comunitatea Rușilor Lipoveni a fost reprezentată de Ansamblul Coral Landâș din Sarichioi. Uniunea Elenă a urcat pe scenă ansamblurile de dans Orpheas-Iași, Niki-Piatra Neamț, Artemis-Sulina, Hrisi Elefteria - Tulcea și Hesperis-Bârlad. Din partea Uniunii Croaților a evoluat grupul de dans Zorile Carașovei-Carașova, iar Federația Comunităților Evreiești-Cultul Mozaic a invitat pe scenă Corul B nei Milu din Brașov. Uniunea culturală a Rutenilor s-a prezentat cu Ansamblul artistic Holuboc din Peregu Mare și cu Ansamblul Cervona Ruja din Bistra, iar Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani a venit cu Ansamblul Can Renkler din Topraisar. Ansamblul Slavjak a fost reprezentantul Uniunii Bulgare-Filiala Timișoara iar Uniunea Sârbilor a venit la Sighișoara cu Ansamblul KUD Sveti Nikola din Dinjas, jud Timiș. Trupa de dans maghiară-Teatrul Popular Bekecs, Miercurea Nirajului a adus culoare pe scena din Piața Cetății. Vedetele serii au fost membrii tarafului Edy Mexicanu cu Paula Lincan de la Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, care au susținut un concert viu aplaudat la finalul prigramului zilei.

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica -Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:

https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Publicăm, în continuare, lista completă a partenerilor ediției a XX-a jubiliare a Festivalului ProEtnica, Sighișoara 2024.

 

COMUNICAT DE PRESĂ - 30.08.2024

La Sighișoara, a continuat, joi, 29.08.2024 Festivalul Intercultural ProEtnica ediția a XX-a, jubiliară. Principalul organizator este Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighișoara.

În cea de-a doua zi, la Sala Barocă a Primăriei, Iulian Paraschiv, Președinte cu rang de Secretar de stat al Agenției Naționale pentru Romi a susținut conferința cu genericul „Contribuții ale minorității rome la dezvoltarea societă ții românești”. Între concluziile acestei dezbateri la care a participat un public numeros și activ se numără aceea că „pentru a asigura o societate coezivă, este esențial să continuăm dialogul intercultural, recunoscând și promovând contribuțiile valoroase ale romilor și ale tuturor minorităților naționale în societate”. De asemenea, se impune „implicarea tuturor părților interesate, de la instituții publice, la organizații neguvernamentale și comunități locale pentru susținerea diversității și protejarea drepturilor minorităților”.

În cadrul aceleiași secțiuni a Festivalului ProEtnica intitulată „Agora Dialogului Intercultural”, organizată în colaborare cu Fundația Hanns Seidel și Departamentul pentru Realații Interetnice, coordonatorul Departamentului, Subsecretarul de Stat Dincer Geafer a prezentat lucrarea „Holocaustul împotriva romilor – album de memorie și recunoștință”. Albumul a fost scos de Departamentul pentru Relații Interetnice cu contribuția Agenției Naționale pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher. Potrivit Subsecretarului de Stat Dincer Geafer, „el face parte dintr-o lungă serie a evenimentelor organizate de către Departament având ca scop atragerea conștiinței publicului asupra holocaustului împotriva romilor – acel capitol negru al istoriei României în care peste 25 de mii de romi deportați și-au pierdut viața în primul an când au ajuns în lagărele de detenție. Albumul înglobează contribuția artiștilor contemporani de etnie romă, scriitori, care și-au dăruit talentul la realizarea lui. Ne dorim ca generația tânără, în special, să poată cunoaște cât mai multe elemente legate de acest eveniment tragic al etnicilor romi și evrei – holocaustul - moment destul de trist al istoriei noastre – dintr-o altă perspectivă : cu ajutorul artiștilor și poeților dar și prin unele relatări ale supraviețuitorilor holocaustului împotriva romilor. Tocmai modul în care artiștii au văzut acest eveniment tragic ar trebui sa atraga mai mult atenția celor care doresc sa cunoască realitatea istorică. Albumul este bilingv - română și romani. Pe viitor, mai spune Subsecretarul de Stat, Dincer Geafer vom include și alți artiști din rândul comunității rome, și poate din altele și vom face traducerea acestui album în câteva limbi de circulație internațională, deoarece este o lucrare bine apreciată și solicitată în primul rând de partenerii externi”.

Pe scena din Piața Cetății medievale, au evoluat, joi, artiști amatori din cadrul celor 20 de comunități etnice reprezentate la Festival. Uniunea Elenă din România a fost reprezentată de ansamblurile de dansuri Eleftheria din Calafat, Elpis Junior din Constanța, Maiandros din Roman, Irini din Craiova și Filia+Elada din Pitești. Forumul Democrat al Germanilor din România a trimis pe scenă grupul de dans șvăbesc Edelweis din Deta – Timiș; Asociația Italienilor din România a fost reprezentată de ansamblul artistic „Di Nuovo Insieme” din Iași iar Uniunea Sârbilor din România, de Ansamblul KUD Belobreska. Au mai evoluat Ansamblul folcloric Româncuța din Cumpăna, al Uniunii Democrate Turce din România și Asociația „Prietenii Muzicii și Dansului” - Grupul „Prietenia” din Cincu. Spectacole pe scenă au mai susținut Ansamblul Landăș, Cor din Sarichioi al Comunității Rușilor Lipoveni din România, grupul Sonțe cu dansuri și melodii tradiționale din Craiova, Băilești și Urzicuța, ansamblul muntenilor polonezi Soloceanka din Solonețul Nou. Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher - Asociația Culturală Amphiteatrrom a prezentat o piesă de teatru pentru copii jucată bilingv, în română și romani. Seara de joi s-a încheiat cu concertul grupului Bucharest Klezmer Band al Cultului Mozaic – Federația Comunităților Evreiești din România.

„În ciclul de expoziții realizate în colaborare cu Fundația Hanns Seidel, joi, a putut fi văzută , în Biserica Mânăstirii din Sighișoara expoziția „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni”, realizată de Departamentul pentru Relații Interetnice și Forumul Cultural German pentru Europa de est, Potsdam. Expoziția va fi vernisată, vineri 30 august.

La toate activitățile din cadrul Festivalului ProEtnica s-a remarcat prezența cursanților Academiei de Vară interetinică de la Sigișoara, care are loc în perioada 28.08-1.09.2024. La Academie, participă studenți din partea minorităților naționale din România. Obiectivul principal constă în facilitarea dialogului pe diferite teme legate de interculturalitate și diversitate și despre drepturile minorităților naționale.

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica -Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:

https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

 

COMUNICAT DE PRESĂ – 29.08.2024

La Sighișoara, s-a deschis, miercuri, 28.08.2024, Festivalul Intercultural ProEtnica ediția a XX-a, jubiliară. Principalul organizator este Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighișoara.

Pe scena din Piața medievală a Cetății au fost adresate saluturi din partea Ministerului român al Culturii, Departamentului pentru Minorități Naționale al Guvernului și a organizatorilor festivalului.

Irina Cajal-Marin, Subsecretar de Stat în Ministerul Culturii a vorbit în numele instituției și a Ministrului Culturii, Raluca Turcan. Ea a spus că „evenimentul cultural ProEtnica, relevant în viața fiecăruia dintre noi, a făcut istorie prin contribuția adusă la păstrarea și respectarea drepturilor minorităților naționale din România. ProEtnica este un eveniment de o însemnătate deosebită pentru promovarea dialogului intercultural și a diversității culturale din România, un prilej de a reafirma valorile care ne unesc: respectul reciproc și aprecierea pentru moștenirea culturală comună dar și pentru identitățile distincte care dau României un caracter unic”.

Subsecretarul de Stat în Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului, Dincer Geafar a remarcat în alocuțiunea sa că „ProEtnica e un festival care a început timid, în 2001 dar că „de-a lungul timpului s-a transformat într-o platformă unde noi toți – minoritari și majoritari – avem ocazia să împărtășim toate aceste bogății, o platformă unde au fost, de-a lungul timpului, dezbateri, vernisaje, prezentări de carte, expoziții, ateliere meșteșugărești. Vă urez mult succes și să ne vedem la ediția 200 - de ce nu?”

Thomas Șindilariu, Subsecretar de Stat la același Departament guvernamental a invitat participanții la deschiderea Festivalului: „să ne sărbătorim normalitatea noastră interetnică. Este un lucru care merită, deși nu e un lucru care este acolo unde trebuie să fie, dar hai să ne angajăm împreună!”.

Directorul Festivalului ProEtnica ajuns la a 20-a ediție, Volker Reiter, s-a referit, în alocuțiunea sa, la aprecierea unanimă de care se bucură Festivalul, în țară și peste hotare. „În 2016, a spus Volker Reiter, la ediția a XVI-a, am fost onorați de acordarea Înaltului Patronaj al președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor afirma, atunci, că aceasta este o recunoaștere a bunei organizări, a calității manifestării culturale și o apreciere în cel mai înalt grad a faptului că ProEtnica fructifică una dintre marile valori ale țării noastre — diversitatea culturală, dialogul interetnic. Consilierul sublinia, de asemenea, că «președintele României a apreciat constant diversitatea culturală, diversitatea etnică, diversitatea religioasă, care, departe de a fi o problemă în spațiul țării noastre, sunt o bogăție, un tezaur și încep să devină din ce în ce mai mult o resursă». Acordarea, anul acesta, 2024, din nou, a Înaltului Patronaj Prezidențial Festivalului Proetnica nu face decât să confirme și să întărească prețuirea de care se bucură manifestarea de la Sighișoara, la cel mai înalt nivel politic al țării”.

Programul primei zile a Festivalului a cuprins activități artistice pe scena din Piața Cetății și o masă rotundă organizată în Sala Barocă a Primăriei din Sighișoara. Tema a fost „20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica”, moderată de Volker Reiter, directorul Festivalului. În cursul discuțiilor, contribuțiile Departamentului pentru Relații Interetnice și ale Ministerului Culturii, în derularea celor 20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica, au fost relevate de Subsecretarii de Stat, Dincer Geafer Thomas Șindilariu și Irina Cajal-Marin. Un cuvânt de salut a fost adresat de Iulian Paraschiv, Președinte cu rang de Secretar de stat - Agenția Națională pentru Romi. La final, Boris Velimirovici, producător tv și reprezentant al minorităților în Consiliul de Administrație al TVR a prezentat o retrospectivă video ProEtnica XX, realizată în cadrul emisiunii „Conviețuiri.”

S-a mai remarcat, dintre vorbitori, deputatul Dragoș Zisopol, președintele Uniunii Elene din România care însoțește la Sighișoara o delegație de 300 de artiști amatori. El a anunțat că „anul acesta, pentru prima oară, Ansamblul de dansuri al comunității grecești din București va prezenta la ProEtnica și dansuri tradiționale cipriote; la spectacole, va fi prezent și E.S Ambasadorul Republicii Cipru în România, Marios Kountourides, ca o dovadă de prețuire pentru valoarea acestui festival și a organizatorilor săi. Dragoș Zisopol a citat, în final, „un mare poet grec, Giorgos Seferis care se întreba: «Ce rost mai au asemenea festivaluri într-o lume a globalizării?». Eu, a completat deputatul român, vă răspund: într-o lume a globalizării, oamenii care organizează asemenea evenimente ale credinței, ale culturii, contribuie esențial la educarea omului liber”.

În paralel, pe scenă au evoluat în această zi Grupul de Dans din Sighișoara și Grupul Șvăbesc Edelweiss din Deta - jud Timiș aparținînd Forumului Democrat German, Grupul Prietenia din Cincu - județul Brașov, Ansamblul Artistic „Di Nuovo Insieme” din Iași, al Asociației Italienilor din România și formațiile artistice de dans ale Uniunii Elene din România: Eleftheria – Calafat, județul Dolj, Agoria - Onești, județul Bacău, Elpis Junior - Constanța, Maiandros – Roman, județul Neamț, Irini – Craiova, județul Dolj.

Evoluțiile artistice pe scenă au fost încheiate tot de un reprezentant al Uniunii Elene, într-un concert viu aplaudat: Ionuț Galani & Band.

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica -Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:

https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

 

COMUNICAT DE PRESĂ - 27.08.2024

La Sighișoara, se deschide, miercuri 28 august, Festivalul Intercultural ProEtnica ediția a XX-a, jubiliară. Principalul organizator este Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighișoara.

Festivalul va fi inaugurat, oficial, la ora 17 și se va desfășura timp de cinci zile, în perioada 28.08 -1.09.2024. El va cuprinde evoluții artistice individuale, de grup și interactive, pe scena din Piața medievală a Cetății Sighișoara, susținute de sute de artiști reprezentând cele 20 de minorități naționale din România. Spectatorii vor urmări gratuit, pe întreg parcursul, recitaluri, spectacole de muzică și dansuri tradiționale specifice fiecărei comunități.

Programul extins al Festivalului prevede, de asemenea, o serie de conferințe, dezbateri, expoziții, lansări de carte etc. În secțiunea intitulată „Agora dialogului cultural”, publicul va fi prezent, miercuri, 28 august 2024, ora 17:30, în Sala Barocă a Primăriei, la o masă rotundă, unde va fi făcută o retrospectivă a evoluției ProEtnica, de-a lungul celor 20 de ediții anuale. Vor participa, între alții, reprezentanți ai Departamentului pentru Relații Interetnice, ai Ministerului Culturii și ai Agenției Naționale pentru Romi, universitari, personalități din cultură, experți în drepturile minorităților, scriitori și jurnaliști.

 „În toate edițiile ProEtnica – afirmă directorul Festivalului, Volker Reiter – am fost interesat de consolidarea păcii sociale într-o societate democratică și pluralistă prin promovarea întâlnirilor și interacțiunilor între oameni de diferite origini etnice. În acest sens, cred că minoritățile nu reprezintă o amenințare pentru societate, ci mai degrabă o resursă care poate îmbogăți societatea”. Aceste activități se desfășoară în colaborare cu Fundația Hanns Seidel și Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.

Ediția de anul acesta, se bucură, pentru a doua oară după cea din 2016, de Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Werner Iohannis, conferit „ca o recunoaștere a bunei organizări, a calității manifestării culturale și o apreciere în cel mai înalt grad a faptului că ProEtnica fructifică una dintre marile valori ale ţării noastre - diversitatea culturală, dialogul interetnic.”

În prima zi a Festivalului, vor urca pe scena centrală reprezentanții etniilor germană, italiană și greacă. Evoluțiile lor vor fi urmate de concertul extraordinar susținut de Ionuț Galani&Band.

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica -Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:

https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

 

COMUNICAT DE PRESĂ – 20.08.2024

Organizatorii Festivalului intercultural ProEtnica – ediția a XX-a, care va avea loc la Sighișoara în perioada 28 august -1 septembrie 2024, publică programul extins care prevede o serie de conferințe, dezbateri, expoziții, lansări de carte etc.. În prima secțiune, intitulată „Agora dialogului cultural”, publicul larg va putea fi prezent, miercuri, 28 august 2024, în Sala Barocă a Primăriei,  la o masă rotundă unde se va face o retrospectivă a evoluției ProEtnica, în cele 20 de ediții anuale. Vor participa, între alții, reprezentanți ai Departamentului pentru Relații Interetnice, ai Ministerului Culturii și ai Agenției Naționale pentru Romi cărora, în zilele următoare, li se vor alătura universitari, personalități din cultură, experți în drepturile minorităților, scriitori și jurnaliști. Duminică, 1 septembrie, la Sala Sander, Subsecretarul de Stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, Dincer Geafer invită la vernisajul expoziției cu genericul „Comunitate. Multiculturalitate. Dezvoltare”,  alte expoziții  având loc, de altfel,  pe toată durata derulării festivalului. Aceste activități se desfășoară în colaborare cu Fundația Hanns Seidel și Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.

Secțiunile dialogului extins dintre organizațiile minorităților naționale sunt complementare evoluțiilor artistice și interactive de pe scena festivalului. Timp de cinci zile, pe scena din Piața medievală a Cetății Sighișoara vor evolua sute de artiști reprezentând cele 20 de minorități din România. Ei vor susține recitaluri, spectacole de muzică și dansuri tradiționale specifice fiecărei comunități.

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica -Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici

ProEtnica_2024_PROGRAM_2024F.pdf

Anul acesta, Festivalul Intercultural ProEtnica organizat de Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighișoara se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania sunt principalii finanțatori ai manifestării. Festivalul va avea loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Publicăm, în continuare, lista completă a partenerilor ediției a XX-a jubiliare a Festivalului ProEtnica Sighișoara 2024.

tabel sponsori

 

COMUNICAT DE PRESĂ - 08.08.2024

Programul evoluțiilor pe scena Festivalului ProEtnica Sighișoara, ediția a XX-a, 28.08-1.09.2024

Organizatorul Festivalului ProEtnica, Centrul Educațional pentru Tineret (ibz) Sighișoara a publicat programul evoluțiilor la scenă ale participanților la ediția a XX-a jubiliară.

Programul poate fi accesat aici:

https://proetnica.ro/ro/proetnica-festival/2024/program

Conform acestui program, Festivalul va avea deschiderea oficială miercuri 28 august, la ora 17 și se va încheia duminică, 1septembrie. În continuare, programul celor patru zile fixează, pe ore, evoluția formațiilor și soliștilor care reprezintă organizațiile minorităților naționale prezente, anul acesta, la Sighișoara.

ProEtnica 2024 reunește reprezentanți ai celor 20 de etnii din România. Aceștia vor susține spectacole de muzică și dansuri tradiționale pe scena din Piața Cetății; paralel, în cadrul dialogului extins dintre organizațiile minorităților naționale, vor avea loc prelegeri, conferințe, dezbateri, expoziții, lansări de carte, etc. programul acestor din urmă secțiuni va fi anunțat ulterior.

Festivalul Intercultural ProEtnica a fost înființat în anul 2001. El are loc, anual, în Sighișoara și promovează diversitatea culturală prin spectacole de muzică, dansuri tradiționale, prelegeri și expoziții. Anul acesta, Festivalul Intercultural ProEtnica organizat de Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighișoara se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul român al Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania sunt principalii finanțatori ai manifestării. Festivalul va avea loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Publicăm, în continuare, lista completă a partenerilor ediției a XX-a jubiliare a Festivalului ProEtnica Sighișoara 2024.

Volker Reiter,

Directorul Festivalului

parteneri, sponsori, media