Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/proetnica2019

UNIUNEA ELENĂ DIN ROMÂNIA

Organizație centrală a minorității naționale

 

Minoritate Națională

VASILE ALECSANDRI 8

10639 BUCUREŞTI, jud. SECTOR 1

ROMANIA

 0213179873

uersediu@yahoo.com

http://www.uniunea-elena.ro/

Președinte: ZISOPOL DRAGOŞ GABRIEL

 

Uniunea Elenă din România este o organizație apolitică, cu profil etnic, cultural și educațional care reunește comunitățile elene de pe teritoriul României. Membrii Uniunii Elene din România sunt cetățeni români de origine greacă, la care se alătură și filoeleni. Scopul fundamental este sprijinirea, reprezentarea și promovarea, pe plan național și internațional, a intereselor populației elene din România. Printre obiectivele sale se regăsesc păstrarea identității etnice prin limbă, cultură, religie, tradiții. Pentru realizarea acestora, în toate comunitățile elene teritoriale Uniunea Elenă derulează proiecte educaționale și culturale, printre care și unele destinate învățării și perfecționării dansurilor tradiționale grecești.

 

COMUNITATEA ELENĂ BUCUREȘTI

VASILE ALECSANDRI NR. 8

010693 sector 1, BUCUREȘTI

0213179873

filialaelenabucuresti@gmail.com

http://www.uniunea-elena.ro/

BANDEA OLIMPIA

 

 

COMUNITATEA ELENĂ PRAHOVA 

TRAIAN NR 2

100062 PLOIEŞTI, jud. PRAHOVA

ROMANIA

0244524200

comunitateaelenaprahova@yahoo.com

http://www.greekprahova.org/

ZISOPOL DRAGOŞ GABRIEL

 

COMUNITATEA ELENĂ BRAŞOV 

 GEORGE BARIŢIU NR. 12

500025 BRAŞOV, jud. BRAŞOV

0268478875

elki_bv@yahoo.com

http://www.elkibv.ro/

CHIRIAC LEMONIA

 

 

COMUNITATEA ELENĂ BRĂILA 

CALEA CALARASILOR NR 3

810017 BRĂILA, jud. BRĂILA

 239611965

greeksbraila@gmail.com

http://www.uniunea-elena.ro/

MAVROCHEFALOS ADRIAN

 

 COMUNITATEA ELENĂ ONEŞTI 

 POŞTEI NR. 11

601021 ONEŞTI, jud. BACĂU

 0243310139

gargaritza_2009@yahoo.com

http://www.uniunea-elena.ro/

CHIRIACOPOULU CRISTINA

 

COMUNITATEA ELENĂ PIATRA NEAMȚ

BD. DECEBAL NR. 9

610012, PIATRA NEAMT, JUD. NEAMT

0233212014

comelpn@yahoo.com

http://www.uniunea-elena.ro/

VITU NICOLAE

 

COMUNITATEA ELENĂ SULINA 

 STRADA I NR. 186

825400 SULINA, jud. TULCEA

 0240543294

pensiunea_angy@yahoo.com

http://www.uniunea-elena.ro/

GHEORGHE DRACOPOULO ECATERINA

 

FILIALA ELENĂ TULCEA 

STR. GĂRII NR. 18

820150 TULCEA, jud. TULCEA

0240512601

ionutanu@gmail.com

http://www.uniunea-elena.ro/

UŢANU ION

 

UNIUNEA ELENA DIN ROMÂNIA PROPUNE O SEARĂ SPECIFICĂ JOI, 22 AUGUST 2019.

 

 

Uniunea Elenă din Romania participă la ProEtnica 2019 cu:

 

Ansamblu artistic

ASTERIA

Pe bolta cântecului şi a dansului tradiţional grecesc s-a înscris în urmă cu 12 ani ansamblul “ASTERIA” al Filialei Elene din Bucureşti, alăturându-se celor peste 30 de ansambluri de dansuri grecești ce își desfășoară activitățile în cadrul filialelor teritoriale ale Uniunii Elene din României.
Ansamblul de dansuri grecești “ASTERIA” (STELE, în limba română) al UNIUNII ELENE DIN ROMÂNIA – FILIALA BUCUREȘTI, are în portofoliu un bogat repertoriu de dansuri tradiționale din toate zonele Greciei (Macedonia, Tracia, Epir, Creta, Peloponez etc.), prezentat de nenumărate ori pe plan național și internațional și promovat în special pe canalele de televiziune din România (TVR1, TVR2, TVR3, ProTV, Antena1, ETNOTV, Antena STARS etc.) şi Grecia (ERT1, ERT3 etc.).
Experiența acumulată de-a lungul timpului și în special păstrarea cu rigoare a obiceiurilor elene prin utilizarea costumelor tradiționale achiziționate din Grecia și a coregrafiilor autentice, au dus la obținerea de către ansamblul de dansuri gecești “ASTERIA” al UNIUNII ELENE DIN ROMÂNIA – FILIALA BUCUREȘTI, a titlului de MEMBRU CU DREPTURI DEPLINE AL “CONSILIULUI INTERNAŢIONAL AL DANSULUI”, AFLAT SUB PATRONAJUL UNESCO.

 

Ansamblu artistic

KYMATA  DANS

Ansamblul KYMATA (în traducere "VALURI") a fost înfiinţat în anul 1998 şi este unul din cele patru ansambluri ale Comunităţii Elene Prahova, filială a Uniunii Elene din România. Acest ansamblu are în portofoliu dansuri din zona centrală şi din cea insulară a Greciei (în special din Creta şi Cipru). Începand cu anul 2010, în urma participarii la Festivalul "Anapale" – Teatrul "Dora Stratou" din Atena, este membru cu drepturi depline al Consiliului Internaţional al Dansului – UNESCO. Multiplu premiat, Ansamblul "Kymata" a devenit şi o prezenţă periodică în cadrul televiziunilor naţionale şi internaţionale.

 

 

Ansamblu artistic

EFTYMOS ŞI DIONYSOS  DANS SI COR

BRAŞOV, jud. BRAŞOV

rotaru_codrin@yahoo.com

 

EFTHYMOS

Ansamblul de dansuri “Efthimos” a luat fiinţă în anul 1997, în cadrul Comunităţii Elene din Braşov, ca o dorinţă spontană de a da formă şi fond spiritului elen prezent în sufletul comunităţii.
Tineri cu admiraţie si pasiune pentru cultura şi civilizaţia greacă, fie ei de origine greacă sau nu, s-au unit, au studiat şi aprofundat toate materialele disponibile despre dansurile şi tradiţiile greceşti şi s-au pus pe treabă.
Şi nu întâmplător s-au numit „EFTHIMOS” (cu accentul pe primul “e”), cuvânt care în limba greacă înseamnă „vesel”.
De-a lungul timpului, s-au facut remarcaţi la numeroase manifestări precum:
- Festivalul de dansuri tradiţionale greceşti din Salonic, ediţiile 2002 şi 2004, organizat de Asociaţia Culturală OTE Salonic
- Festivalul Minorităţilor, ETNOVEMBER ce are loc în fiecare toamnă în Bastionul Ţesătorilor din Braşov, unde sunt consideraţi răsfăţaţii Braşovului
- Zilele Braşovului, manifestare de la care nu lipsesc în niciun an
- Festivalul PROETNICA - Sighişoara, festival deja celebru
- Festivalul Tineretului Elen, organizat de către Uniunea Elenă din România, o ocazie cu totul specială de a împărtăşi bucuria dansului tradiţional cu alţi tineri asemenea lor, cu aceleaşi pasiuni.
- Festivalul CÂNTECELE MUNŢILOR din Sibiu, ediţia 2006
- Manifestările culturale organizate de Primăria oraşului Langadά, Grecia în Mai 2006 şi Iunie 2009
- Festivalul folcloric SZEJKE Odorheiu Secuiesc 2005 , 2007 şi 2008
- În 2007 Ansamblul „Efthimos” si-a realizat un vis. A participat, în urma unei selecţii, la Festivalul Internaţional de Dansuri Tradiţionale Greceşti„ANAPALE 2007”din Atena, organizat de Asociaţia de Dans “Dora Strάtu” pentru ansamblurile din diaspora, cea mai prestigioasa institutie de folclor din Grecia.. Impresia creată de ansamblul „Efthimos”, care a evoluat alături de mari ansambluri de dansuri greceşti din Australia, Canada, Noua Zeelandă, Anglia, S.U.A., a fost deosebită, fiind invitat să devină membru al prestigioasei instituţii.
De asemenea a participat la nenumărate alte evenimente naţionale din Bucureşti, Sighişoara, Sibiu, Constanţa, Ploieşti, Câmpina, Zărnesti, Rupea.

DYONISOS

Grupul vocal al Comunităţii Elene din Braşov a fost infiinţat din dorinţa de a păstra și a promova vechile cantece grecești, care odinioară erau fredonate cu nostalgie de către toţi cei care ajunseseră să trăiască departe de ţara lor, dar care au devenit tot mai puţin cunoscute de către generaţiile de azi. Cantecele din repertoriul nostru exprimă valorile uitate ale umanităţii, ele transmit iubire de oameni, iubirea și dorul de ţară, iubirea pentru neasemuita natură a Greciei, iubirea de unitate și libertate, dar și pasiune, bucurie, nostalgie... dor... Un inegalabil aport in activitatea acestui grup vocal il are doamna Ermioni Cucu Saris, conducătoarea grupului, un veritabil tezaur de memorie in ceea ce privește cultura și tradiţiile atat de frumoase ale grecilor.
Alături de dansa, iubitorii cantecului elen, vă invită cu emoţie să trăiţi alături de ei, puţin din extraordinara dragoste de viaţă a poporului grec.

 

 

Ansamblu artistic

PARNASSOS  DANS

ANSAMBLUL DE DANSURI „PARNASSOS” – este un ansamblu format din tineri și copii proveniți din familii cu origine elenă și filo-elenă și care iubesc dansul grecesc, promovând tradițiile înaintașilor din țara de origine. Numele ansamblului vine de la muntele Parnassos.

 

 

Ansamblu artistic

AGORIA  DANS

ONEŞTI, jud. BACĂU

gargaritza_2009@yahoo.com

 

Ansamblul AGORIA a fost înființat în anul 2007 de către d-na Chiriacopulu Cristina, instructorul ansamblului de la acea vreme. Acum, ansamblul este condus de către doi instructori foarte inimoși: Mihaela și Nicu Bulilete.
În ultimii 2 ani ansamblul s-a perfecționat și a evoluat foarte frumos. Elevii care fac parte din acest ansamblu sunt cuminti, ascultători și foarte muncitori! Au învățat o mulțime de dansuri tradiționale grecești și de aceea ne putem prezenta și în fața publicului de la Sighișoara cu dansuri tradiționale noi învățate de către Ansamblul AGORIA.

 

 

Ansamblu artistic

NIKI  DANS

Ansamblul Niki al Comunității Elene din Piatra-Neamț concretizează munca milenară a grecilor de perpetuare a tradiției și a culturii care le aparține, atât la nivel național, cât și internațional, drept pentru care a obținut diplome de excelență, trofee și premii; de precizat este Diploma de Onoare și de Excelență a Fundației Multiculturale I.I. Mironescu.

Ansamblul a fost înființat în anul 1990, deținând o secțiune corală, muzicală instrumental-grecească, de muzică și dans și doar de dans. A avut numeroase participări la festivaluri naționale și internaționale ale elenismului. Rezultatul recunoașterii meritelor activităților multiculturale prestate se materializează în diplome ca cea de excelență a Universității Emil Racoviță sau cea a Asociației Drepturilor Omului, obținută la Festivalul Conviețuiri, precum și Medalia Piatra Multiculturală, Diploma de excelență pentru promovarea valorilor educaționale oferită de Ministerul Educației, Premiul I a Federației Star Music, Diploma pentru Festivalul Internațional din partea Organizației Hrisov-Grecia, diplomă a Organizației Grecilor de la Marea Neagră-Salonic,Grecia, Diplomă de excelență a Consiliului Local Neamț, dar și din partea Asociației Πρυταμειλ Μακεδονια, Diploma de la Kalivas.

Prin implicarea și vitalitatea conferite de spiritul tânăr și unitar ce domină atmosfera echipei, media de vârstă fiind de 14-16 ani, Ansamblul Niki funcționează pe fundamentul cristalizării autenticității creatoare prin artă.

 

Ansamblu artistic

ARTEMIS  DANS

SULINA, jud. TULCEA

pensiunea_angy@yahoo.com

 

Ansamblul ΆRTEMIS a luat fiinţă în anul 2004, este instruit de către d-na Angelica Neranzi şi are în componenţa sa 18 tineri cu vârste între 12 -18 ani.
Ansamblul ΆRTEMIS este un ansamblu bine închegat format din tineri iubitori ai tradiţiilor, culturii, dansurilor şi muzicii greceşti. Ei interpretează dansuri populare grecești de pe întreg teritoriul Greciei şi au participat la numeroase festivaluri, concursuri şi spectacole fiind de fiecare dată premiaţi şi foarte apreciaţi.
Dintre numeroasele premii obţinute de-a lungul celor 18 ani de activitate le amintim aici doar pe cele mai recente şi anume Locul I în anii 2015 şi 2017 la Festivalul Internaţional Cătălina ce se desfăşoară la Iaşi și Locul I și Trofeul Festivalului Internaţional Lină Kiralină Brăila 2018.