Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

COMUNICAT DE PRESĂ. Festivalul Intercultural ProEtnica 2023 începe joi, 24 august

Sighișoara este și anul acesta capitala dialogului intercultural și un model de conviețuire interetnică pașnică

Festivalul Intercultural ProEtnica 2023 începe joi, 24 august

IBZ antet

 

La Sighișoara, se încheie pregătirile în vederea desfășurării  ediției a XIX-a a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023. Manifestarea va avea loc în perioada 24-27 August și va reuni reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România.

Cele mai multe evenimente din program se vor desfășura  pe scena din  Piața Cetății medievale a Sighișoarei și vor cuprinde spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighișoara, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare  din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.  

În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul ”Agora dialogului intercultural”), mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul ”Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte.

Organizatorul evenimentului este  Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara iar  coorganizatorul - Consiliul Județean Mureș.

ProEtnica 2023 este finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului și Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul  Agenției Naționale pentru Romi și Centrului Național de Cultură a Romilor, Romano Kher.  Sponsorii acestei ediții sunt :  S E F A R, Monosuisse și Hochland iar  partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor, Radio România Târgu Mureș, Radio România Internațional, Agerpres, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstädtler Zeitung, Realitatea Evreiască, Cadran.

Programul ProEtnica Sighișoara - 2023 poate fi accesat la adresa electronică :

https://proetnica.ro/sites/default/files/documents/2023/PROGRAM_ProEtnica_1008231206.pdf

  

Sighișoara, 18.08.2023

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

Comunicat de presă

 

Published On
Fri, 08/18/2023 - 10:13