Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

Uniunea Bulgară din Banat-România

Minoritate Națională


Piaţa Unirii, nr.14
300085 Timişoara, jud. Timiş
uniuneabulgaradinbanat_romania@hotmail.com
www.starbisnov.blogspot.com

Președinte: Markov Nicolae

 

Uniunea a fost fondată în 1990 și este formată din mai multe filiale care funcționează în localități în care există cetățeni de etnie bulgară, de pe teritoriul întregului Banat.

Bulgarii au apărut în Vinga în 1741, cand în zonă s-au stabilit circa 125 de familii. În 1749 își construiau deja o mănăstire și o biserică, iar aproape 150 de ani mai târziu în zonă trăiau aproximativ 5000 de bulgari.

Bulgarii bănățeni (bulgară: банатски българи, banatski balgari; numiți și palkene sau palchene) sunt o minoritate catolică bulgară care locuiesc predominant în Banatul românesc. Religia lor este romano-catolică și se trag dintr-un grup de paulicieni din nordul și nord-vestul Bulgariei (din împrejurimile Nicopole, Ciprovți, Sviștov). Bulgarii bănățeni locuiesc în această regiune din secolul XVII și vorbesc o limbă aparte, o formă codificată a dialectului bulgar oriental, cu influențe lexicale din germană, maghiară, română și sârbocroată.

Sunt singurii bulgari care utilizează alfabetul latin.

 

 Uniunea Bulgară din Banat-România participă la ProEtnica 2019 cu:

 

Ansamblu artistic ”Bălgărce” 

Ansamblul ”Bălgărce” al Uniunii Bulgare din Banat - Romania, filiala Vinga, a fost înființat în urmă cu 13 ani de către instructor Todorovici Ancuta. Ansamblul e compus din copii cu vârste între 14 și 20 de ani. Au participat la multe festivaluri, spectacole, concursuri în țară, cât și în străinătate, unde au fost recompensați cu diplome, cupe, plachete, medalii și bineințeles, multe aplauze și aprecieri.