Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

Uniunea Democrată Turcă din România

Minoritate Națională

Crișana 44

900573 Constanța, jud. Constanța

România

0241550903

osman.harun@gmail.com

http://www.rdtb.ro/

Președinte: Fedbi Osman

Uniunea Democrată Turcă din România este organizație apolitică, singura recunoscută de guvernul Romaniei ce aparține etnicilor turci, cetățeni români. A fost fondată la Constanța în anul 1990 și a dobândit irevocabil personalitate juridică la data de 21 Decembrie 1993.
Uniunea Democrată Turcă din România are ca obiectiv de baza exprimarea, protejarea și promovarea identității etno-culturale, lingvistice și religioase a membrilor săi. În același timp un alt obiectiv îl constituie protecția identității etnice, în principal, limba, literatura, muzica, religia, tradițiile și valorile materiale proprii.
Uniunea Democrată Turcă din Romania are un reprezentant în Parlamentul României și numeroși consilieri în cadrul primăriilor din județul Constanța, prefectura Constanța și alte instituții guvernamentale.
Ziua limbii turce este sărbătorita la data de 5 iunie, fiind instituită prin Legea nr.223/2016 .
Activitatea publicistică a UDTR a fost și este una bogată prin editarea de cărți și revista ,,Hakses" care apare lunar și are un tiraj de 1000 buc.
La sfârșitul anului 2008, ia ființă postul de radio Radio T, motiv de mândrie pentru comunitatea turcă. Radio T emite pe frecvența de 104,40 Mhz în Constanța.
O importanță aparte o au și ansamblurile de dans și grupurile vocale ale Uniunii Democrate Turce din România, fiind necesare și binevenite în atmosfera culturală a societății noastre, reprezentând o parte a lumii noastre, care merită sa fie cunoscută.
Activitățile UDTR sunt axate în principal pe dialog intercultural, vizând domenii precum învățământul, cercetarea sociologică ori lingvistică, religia și cultura.

 

Uniunea Democrată Turcă din România participă la ProEtnica 2019 cu:

 

 

 

Ansamblu artistic

”Filizler” Dans tradițional

Medgidia, jud. Constanța

juristudtr@gmail.com