Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

PROETNICA 2023 – MINORITATEA RUTEANĂ

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a luat fiinţă în anul 2000 ca o necesitate imediată de organizare a minorităţii rutene. Încă de la înfiinţare, Uniunea a militat pentru promovarea valorilor democraţiei, ale statului de drept în scopul dezvoltării durabile a societăţii românești.

Minoritatea ruteană din România.

La ediția 2023 a Festivalului ProEtnica, Uniunea Culturală a Rutenilor din România participă cu ansamblurile ”Cervona Ruja” și ”Holuboc”.

Ansamblul "Cervona Ruja"

A fost înființat în anul 2008. De-a lungul anilor, ansamblul a participat la numeroase manifestări artistice, ce au constat în cântece și dansuri tradiționale rutene, astfel reușind să realizeze spectacole pline de autenticitate şi de o remarcabilă valoare artistică, ce au câștigat aprecierea publicului. Înfiinţarea lui a fost considerată necesară pentru valorificarea bogatelor tradiţii folclorice ale poporului rutean, păstrate din generaţie în generaţie într-o formă nealterată până în zilele noastre. Este format din tineri ruteni din Bistra, care sunt dornici să-și afirme identitatea și cultura și să-și facă tradițiile cunoscute. Repertoriul ansamblului cuprinde, în principal, cântece şi dansuri rutene din zona Maramureșului, culese de la bătrânii din satul natal, Bistra. Pregătirea artistică este asigurată de doamna Petrețchi Mariana.

Ansamblul artistic ”Holuboc”

A fost înființat sub impulsul dorinței de manifestări artistice, îmbinat armonios cu dragostea pentru tradiții ale doamnei Viorica Bojcsuk. Preocuparea pentru noi figuri artistice și alegerea unor noi repertorii de cântece și dansuri le aparține tinerilor din Peregu Mare care au înclinații native spre cântecele și dansurile rutene, participând cu drag la toate spectacolele la care sunt invitați. Costumele populare sunt inspirate din vechile costume specifice zonei, bătrânii ruteni participând activ la ideile de inovație ale acestora.

Published On
Lun, 07/17/2023 - 10:13