UNIUNEA SÎRBILOR DIN ROMÂNIA este o organizație publică nonprofit, care are ca principal scop reprezentarea cetățenilor de etnie sârbă din România. În cele peste două decenii de existență, Uniunea Sârbilor a luptat atât pentru conservarea identității sârbe, a tradițiilor și obiceiurilor, prin valorificarea tezaurului cultural, folcloric și etnografic, cât și pentru promovarea culturii sârbe în România și vicervesa printr-o serie de acțiuni de anvergură. Prin acțiunile desfășurate, Uniunea Sârbilor din România încearcă să susțină atât cultura și tradițiile sârbești, dar în același timp să întărească legăturile cu românii.
Uniunea Sîrbilor din România participă, anul acesta, cu următoarele formații :
1. VIS Biseri.Ansamblu artistic, Sânnicolau Mare
”Ansamblul vocal-instrumental Biseri” are ca scop păstrarea cântecelor tradiționale sârbești, mai ales din zona Banatului. Este format din orchestră și grup vocal. Ansamblul a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale.
2. KUD Canadske Zvezdice. Ansamblul artistic Cenad
”Ansamblul Canadske Zvezdice” a luat ființă în urmă cu 10 ani, cu intenția de a păstra frumusețea folclorului sârbesc autentic din zona Banatului. În repertoriul ansamblului sunt 6 coregrafii.
3. KUD Stara Moldava Veche. Ansamblu artistic Moldova Veche
Ansamblul folcloric din Moldova Veche activeaza de peste 60 de ani. El păstreaza folclorul autentic sârbesc din Clisura Dunării. Momentan, aici activează peste 60 de membri. În repertoriul ansamblului se regăsesc 8 coregrafiă iar costumele sunt autentice din această zonă.
4. AKUD “ Mladost Timișoara
Înființat în anul 1969, ansamblul folcloric a prezentat pe scenele lumii bogăția, diversitatea și frumusețea folclorului sârbesc transpunând coregrafii inspirate din obiceiuri și datini într-un mod profund autentic.
Ansamblul își desfășoară activitatea în cadrul Uniunii Sârbilor din România. Menirea acestui ansamblu este de a prezenta publicului prin cântec şi dans, valori autentice ale datinilor şi obiceiurilor sârbeşti. AKUD ”Mladost ”are în componenţă peste 150 de membri - dansatori, solişti instrumentali şi vocali, mesageri ai tezaurului folcloric şi ai tradiţiilor populare sârbeşti, care fac din acest ansamblu un simbol al tinereţii, entuziasmului, calităţii şi muncii. Repertoriul ansamblului este alcătuit din 15 suite coregrafice care acoperă cele mai importante zone folclorice ale Serbiei și ale Banatului românesc. Este o diversitate fascinantă de dansuri şi cântece, la care se adaugă o colecţie impresionantă de costume populare, lucrate manual.