Proetnica

  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

PROETNICA 2023 - MINORITATEA GREACĂ

UNIUNEA ELENĂ DIN ROMÂNIA  este continuatoarea istorică şi juridică a comunităţilor greceşti constituite şi organizate în România în decursul istoriei, rămase până astăzi în 19 comunităţi elene teritoriale. Este marea familie a grecilor la care pot adera cunoscători şi iubitori ai culturii şi civilizaţiei greceşti ca prieteni – filoeleni. Mândri de profunzimea şi măreţia istoriei şi culturii moştenite, grecii din România au datoria de a se comporta potrivit normelor de viaţă, obiceiurilor şi tradiţiilor elene dar şi de a aduce un plus de valoare ţării care i-a adoptat. Îndeplinirea acestor deziderate coincide cu înseşi obiectivele organizaţiei: păstrarea, dezvoltarea şi libera exprimare a identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a membrilor; reprezentarea intereselor comunitare ale populaţiei elene în raporturile cu autorităţile publice centrale şi locale, cu celelalte culte religioase şi minorităţi naţionale, cu organizaţiile neguvernamentale din ţară şi din străinătate; administrarea şi valorificarea patrimoniului propriu; dezvoltarea unor programe de cercetare, educaţionale şi de învăţământ privind religia, limba, istoria şi cultura grecilor; îmbunătăţirea tezaurului cultural al României alături de culturile celorlalte minorităţi.

Uniunea Elenă din România.

Uniunea Elenă din România participă, anul acesta, cu următoarele formații :

NIKI,  Ansamblu artistic - Piatra Neamț

Vis, iubire, trăire – metamorfoza spiritului grecesc în manifestarea cuantului ontologic disipat în esenţa artei care a menţinut vie cultura elenă de-a lungul istoriei: dansul. S-a conservat prin muncă, unitate, talent și voinţă. Ansamblul Niki al Comunităţii Elene din Piatra-Neamţ concretizează munca milenară a grecilor de perpetuare a tradiţiei și a culturii care le aparţine, atât la nivel naţional, cât și internaţional, drept pentru care a obţinut diplome de excelenţă, trofee și premii. Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1990 și deține o secţiune corală, muzicală instrumentală grecească, de muzică și dans și doar de dans. A avut numeroase participări la festivaluri naţionale și internaţionale ale elenismului. Prin implicarea și vitalitatea conferite de spiritul tânăr și unitar ce domină atmosfera echipei, media de vârstă fiind de 14-16 ani, Ansamblul Niki funcţionează pe fundamentul cristalizării autenticităţii creatoare prin artă.

KYMATA,  Ansamblu artistic -  Ploiești

Ansamblul KYMATA (“VALURI”) a fost înfiinţat în 1998 şi este unul dintre cele patru ansambluri ale Comunităţii Elene Prahova. Obiectivul fundamental al ansamblului este reprezentat de păstrarea, dezvoltarea și perpetuarea tradiţiilor și obiceiurilor în ceea ce privește dansul grecesc, pornind din Grecia Centrală - Thessalia și Peloponez și coborând spre insulele grecești din Marea Egee și insula Creta. De-a lungul existenţei sale, din dorinţa de perfecţionare și experienţa dobândită în urma participării la seminariile de perfecţionare a dansului tradiţional grecesc conduse de profesori acreditaţi de Teatrul Dora Stratou din Atena, ansamblul a acumulat în portofoliu multiple premii prin prisma evoluţiei pe scene ale diferitelor festivaluri naţionale și internaţionale, iar ca recunoștinţă a profesionalismului de care a dat dovadă,  a devenit o prezenţă periodică în cadrul televiziunilor. Începând cu anul 2010, ansamblul Kymata a participat la Festivalul Anapale organizat la Teatrul Dora Stratou din Atena, ocazie cu care i-a fost conferit titlul de membru cu drepturi depline al Consiliului Internaţional al Dansului – UNESCO.

ARTEMIS,  Ansamblu artistic -  Sulina

Ansamblul ARTEMIS al Comunităţii Elene Sulina a luat fiinţă în  1997 iar din anul 2004 este instruit şi coordonat de către Angelica Neranzi; are în componenţă  18 de tineri cu vârste între 9 şi 18 ani.  Artemis este un ansamblu bine închegat care interpretează dansuri populare greceşti şi a participat la numeroase festivaluri, concursuri şi emisiuni televizate. Dintre numeroasele premii obţinute de-a lungul celor 18 ani de activitate îl amintim aici doar pe cel mai recent si anume Locul I la Festivalul Internaţional Cătălina, desfăşurat anul trecut la Iaşi. Ansamblul Artemis alături de celelalte patru ansambluri ale Comunităţii Elene Sulina oferă săptămânal pe faleza oraşului, pe toată perioada sezonului estival, spectacole de calitate apreciate cu entuziasm de către zecile de turiştii aflaţi în vacanţă în Sulina.

ILIOS, Ansamblu artistic -  Târgoviște
Ansamblul ILIOS s-a format în 2004 din dorinţa tinerilor membri, eleni și filoeleni, ca prin arta dansului să se simtă mai aproape de obiceiurile şi tradiţiile greceşti. Iniţial, s-a numit “Oniro” şi de-a lungul timpului a avut între 10 şi 14 membri. Împreună aduc ceva inovator, multă veselie şi speranţă, atât datorită vârstelor sale june cât şi datorită costumelor. A participat la diverse activităţi şi spectacole în ţară şi străinătate.

PRIETENII LUI ZORBA, Ansamblu artistic -  Turnu Severin

Ansamblul s-a înfiinţat în  2009 datorită unei frumoase colaborări a Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin cu Comunitatea Elenă din Calafat. Din 2011, ansamblul e înscris la OSIM iar din 2016 „Prietenii lui Zorba” sunt membri activi ai Consiliului Internaţional al Dansului UNESCO. După 10 ani plini de cântec, dans şi voie bună, de proiecte, spectacole și  festivaluri, au urmat doi ani în care au predominat activitățile online. De curând, ansamblul și-a reluat repetițiile cu prezență fizică. Și, pentru că mare parte din membrii săi au plecat la studii, în diverse centre universitare, ansamblul își întărește rândurile reluând organizarea seminariilor pentru copiii dornici să învețe dansurile tradiționale elene. Astfel, cu ajutorul micilor dansatori de la Şcoala „Petre Sergescu” și a lecțiilor de dans din vacanța de vară, viaţa ansamblului continuă, iar „Prietenii lui Zorba” sunt fericiți să aducă pe scenă, cu fiecare spectacol, frumuseţea şi bucuria dansurilor greceşti.

AGORIA,  Ansamblu artistic -  Onești

Comunitatea Elenă,  Onesti este cunoscută în Onești și în județul Bacău  încă din  1962 când, în oraș era un număr  mare de greci cu o activitate culturală și sportivă  bogată. Din păcate, în comunitate au ramas foarte puțini  greci.  În schimb, ea se  bucură de un număr mare de filoeleni; copiii care fac parte din Ansamblul Agoria  sunt toți români dornici să cunoască tradițiile grecilor. Grecii din comunitatea noastră sunt în mare parte, din  Kastoria (nord-vestul Macedoniei).  Ansamblul Agoria a fost înființat în  2007 de către Cristina Chiriacopulu care este instructorul de dansuri și președintele comunității. Agoria înseamnî in limba greacă “băieti”. A fost numit așa deoarece, la început, echipa era formată doar din băieți. Cu toate că, la un moment dat, ansamblul era format numai din fete, numele ansamblului a rămas tot Agoria. Acum, ansamblul este format  din băieti  și din fete. Costumele purtate sunt din zona Macedoniei. Ansamblul Agoria este membru CID-Unesco inca din 2016 și a participat la numeroase concursuri si manifestari locale dar si la multe festivaluri, alaturi de celelalte ansambluri din uniune, atat in tara cat si in Grecia, unde a obtinut numeroase premii, diplome si medalii.

O MIE DE PORUMBEI, Ansamblu artistic -  Tulcea

Formaţia O MIE DE PORUMBEI a Filialei Elene Tulcea a luat fiinţă în 2013 la iniţiativa unor tineri elevi de liceu, membri ai Uniunii Elene din România, care au organizat un mini-ansamblu ce promovează muzica şi dansul tradiţional grecesc. Poartă numele unui cunoscut cântec compus şi interpretat de vestitul cantautor grec Georgios Zambetas (Hilia peristeria - O mie de porumbei). Ansamblul a participat la diferite manifestărilocale şi la toate festivalurile naţionale ale elenismului: în anul 2013 - Galaţi, 2014 - Iaşi, 2015 - Piteşti, 2016 - Atena, 2017 – Craiova.

FILIA ELADA,  Ansamblu artistic -  Pitești

Ansamblul s-a înfiinţat în 2004;  este membru CID, ca toate ansamblurile Uniunii Elene din România. Este format din tineri eleni și filoeleni, iubitori ai dansurilor și a muzicii grecești. Componenţa formaţiei se modifică periodic datorită schimbului de generaţii. Instructorul de dans este Ramona Tănase. Ansamblul a participat la toate festivalurile și proiectele organizate de Uniunea Elenă din România. Însuși numele ansamblului, FILIA- PRIETENIE este un simbol al prieteniei între greciși români, între toate formaţiile de dans ale Uniunii Elene din România. Grupul vocal „ELADA” s-a înfiinţat în anul 2014. Este format din profesioniști, absolvenţi de Conservator. Interpretează muzică tradiţională grecească și muzică ușoară din repertoriul celor mai cunoscuţi cântăreţi greci. Este condus de prof. dr. Gheorghiţă Stroe, prodecan al Facultăţii de muzică din Pitești, membru de origine greacă al comunităţii din anul 1990. Grupul vocal „ELLADA” a participat la toate activităţile unde a evoluat ansamblul de dansuri FILIA.

ELPIS, Ansamblu artistic -  Constanța

Ansamblul ELPIS este ansamblul Comunităţii Elene din Constanţa. A fost înfiinţat în 2001 la iniţiativa tinerilor eleni, membri ai comunităţii, cu scopul de a uni prin dans şi de a duce mai departe frumoasele tradiţii elene. Ansamblul a „Elpis” a participat la numeroase spectacole atât pe plan naţional cât şi internaţional, fiind încă din anul din 2016, membru cu drepturi depline al Consiliului Internaţional de Dans cu sediul la Atena, aflat sub patrimoniul UNESCO.

ITHAKI, Ansamblu artistic -  Cluj

Ansamblul Ithaki a luat fiinţă în 2000 în scopul promovării obiceiurilor și tradiţiilor grecești prin intermediul dansului. Filiala din Cluj-Napoca este parte a Uniunii Elene din România. Acest ansamblu este format din greci și din români, băieţi și fete, studenţi dar și elevi care iubesc Grecia. De-a lungul timpului, ei au participat la numeroase festivaluri și la alte manifestări artistice și culturale din ţară. La  Comunitatea Elenă din Cluj-Napoca se organizează cursuri de dans pentru copii și adulţi, cursuri de limbă greacă și cursuri de artă culinară grecească.

 

IONUȚ GALANI

Ionuţ Galani este un cântăreţ de muzică grecească care a crescut de mic în jurul obiceiurilor şi tradiţiilor greceşti, bunicii lui fiind originari din Grecia. Până astăzi, Ionuț Galani a lansat pe piaţă patru albume : “Palamakia”, “Cu Luna eu vorbesc”, “35 live Tranda Pende” şi “Greek Summer” și nenumărate cântece grecești.

De asemenea, vor mai participa ansamblurile artistice: PARNASSOS (Brăila), EFTHIMOS și DIONYSSOS (Brașov), ASTERIA (Onești), ELEFTHERIA (Calafat), ORPHEAS (Iași).

Published On
Mie, 06/28/2023 - 20:13