Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

PROETNICA 2023 – MINORITATEA ALBANEZĂ

Fondată în anul 1999, Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) este organizația reprezentativă a cetățenilor români aparținând minorității naționale albaneze. Principalul scop al ALAR este reprezentarea intereselor minorității naționale albaneze, în primul rând în planul perpetuării identității etnice, culturale, lingvistice și religioase. În vederea atingerii acestui scop, Asociația Liga Albanezilor din România organizează acțiuni și evenimente, participă la festivaluri și alte manifestări dedicate minorităților naționale și editează cărți și publicații la editura proprie, „Asdreni”. Revista lunară „Drita / Lumina” se bucură de o largă circulație, fiind distribuită în mod gratuit către circa 3000 de abonați. Este una dintre cele mai bune publicații ale minorităților din țară, ilustrând atat aspecte din viața curentă a comunității cît și pagini din istoria albanezilor. Redactor șef: Marius Dobrescu.

Minoritatea albaneză din România.

ALAR vine, anul acesta, la Festivalul ProEtnica de la Sighișoara cu Ansamblul artistic „SERENADA”. Ansamblul a luat ființă în anul 2002, fiind alcătuit dintr-o trupă de dansuri populare și un grup vocal-instrumental. Repertoriul trupei de dansuri, care va participa la festivalul „ProEtnica” este unul extrem de variat, incluzând în primul rând dansuri populare din sudul și nordul Albaniei, dar și dansuri populare românești, în special din zona Olteniei. În ultimii ani, media de vârstă a componenților ansamblului a scăzut foarte mult, ca urmare a interesului manifestat de tinerii dansatori în sensul promovării dansurilor tradiționale.

ALAR va mai fi prezent la ProEtnica 2023 cu : Stand de prezentare al asociației, cu materiale de promovare a activității asociației: reviste, cărți, CD-uri muzică tradițională albaneză, revistă științifică.

Published On
Dum, 07/09/2023 - 10:13