Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

PROETNICA 2023 - ETNIA ROMĂ

Agenția Națională pentru Romi este instituția de specialitate a administraţiei publice centrale, aflată în subordinea Guvernului României și în coordonarea Prim-Ministrului, cu rolul de a elabora politica şi Strategia Guvernului în domeniul protecţiei drepturilor minorităţii romilor. Agenția Națională pentru Romi are printre  obiectivele principale inițierea și implementarea de politici publice, programe, proiecte și măsuri care vizează incluziunea minorității romilor, în parteneriat cu autorități publice centrale și locale, organizații neguvernamentale naționale și internaționale, instituții publice și organisme internaționale și europene.

„Romi pentru România” reprezintă debutul unei campanii de informare și conștientizare a publicului din România, pe care Agenția Națională pentru Romi o va desfășura pe întreaga durată de implementare a Strategiei naționale de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome (2022-2027).

Campania se înscrie în eforturile Guvernului României de combatere a stereotipurilor și prejudecăților față de minoritatea romă. Aceasta este posibilă doar printr-o mai bună cunoaștere reciprocă dintre minoritate și majoritate, făcând apel la modele de succes din rândul minorității rome, ca formă de discurs alternativ la discursul discriminatoriu existent în spațiul public. Scopul campaniei este, așadar, să fie mai vizibilă contribuția romilor de succes la societatea noastră!

Romi pentru România

Campania “Romi pentru România” –aduce în atenția publicului larg și a autorităților publice contribuția activă romilor la societatea românească, dar puțin cunoscută publicului larg. Campania „Romi pentru România” își propune să aducă în prim-plan performanțele romilor de succes și a romilor profesioniști din țara noastră, în scopul unei mai bune cunoașteri și apropieri dintre majoritate și minoritate.

RomaFest și Mahala Rai Banda vor urca pe scena de la Sighișoara sub egida campaniei „Romi pentru România”

Minoritatea romă din România

Mahala Rai Banda formată din violonistul și compozitorul Aurel Ionita, care  provine dintr-o familie de Lăutari din satul Clejani. Trupa cântă muzică cu influențe balcanice, reușește sa  îmbine cultură Roma cu influențele moderne, astfel încat să ajungă la publicul larg și o face cel mai bine. 

Formatia Mahala Rai Banda are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident. Mahala Rai Banda este fuziune de ritmuri  minunante de trompetă, saxofon, trombon și voci minunate.

Piesele Mahala Rai Banda au apărut pe compilații internaționale precum Bucovina Club (Germania), Balkan Bangers and Gypsy Beats (Marea Britanie) și Balkanology (Africa de Sud) sau a fost remixată și reinterpretată de nume precum Nouvelle Vague, Shantel.

Uimitor mix de stiluri și genuri muzicale, un beat modern, caracteristic, stil ce a condus trupa către o poziție care o detașează net de celelalte din categoria ei.

Minoritatea romă din România.

Romafest este un ansamblu format din tineri pasionați de dans. Ei nu se ocupă de orice fel de dans, ci de body percussion sau percuție corporală. Romafest s-a înființat în 2001, grație unui impresar japonez care organiza festivaluri tradiționale romanes în Romania.

Grupul, coordonat de Totti Ovidiu, a început să participe la zeci de spectacole, iar în 2007, în timpul unui show la Sala Palatului din București, a fost remarcat de un reprezentant al Cirque du Soleil, care i-a rugat să danseze în cadrul celebrei companii. Băieții nu au nevoie de muzică, o creează chiar ei în timp ce dansează. Își mișcă atât de repede picioarele, încât cu greu pot fi urmăriți!

Published On
Vin, 07/21/2023 - 10:13