Proetnica

  • Years
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/node/71
  • Proetnica - 2022 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2022
  • Proetnica - 2019 https://proetnica.ro/index.php/proetnica2019

PROETNICA 2023 – MINORITATEA EVREIASCĂ

La 16 februarie 1936, Uniunile de Comunităţi din Vechiul Regat și din Provincii (Uniunea Comunităţilor Evreiești din Vechiul Regat – UCEVR; din Ardeal și Banat – UCEAB; din Bucovina – UCEB; din Basarabia – UCEB), reunite într-o conferinţă pe întreaga ţară, au hotărât   înfiinţarea   Federaţiei   Uniunilor   de Comunităţi Evreiești din România – FUCER și l-au ales ca președinte pe Sigmund Birman, cunoscut filantrop și industriaș, președinte al UCEVR. Între anii 1941–1944, FUCER a fost dizolvată și înlocuită cu Centrala Evreilor din România (CER), organ cu subordonare guvernamentală. În 1945, se reorganizează FUCER care devine, din 1949, FCER. La conducerea FUCER și FCER s-au succedat în timp: liderul evreilor dr. W. Filderman (1940–1941; 1945–1947); medicul reputat dr. Maximilian Popper (1948–1951); avocatul Israel Bacalu (1951–1961); Șef Rabinul Moses Rosen (1964–1994); acad. Nicolae Cajal (1994–2004); avocatul Iulian Sorin, ad interim (2004–2005); dr. Aurel Vainer (2005-2020); domnul Silviu Vexler, deputat în Parlamentul României (din noiembrie 2020).

Federația Comunităților Evreiești din România este organizația care unește, în mod liber consimțit, Comunitățile Evreilor - Cultul Mozaic de pe teritoriul țării, fiind recunoscută de statul român. Federația se organizează și funcționează în mod autonom, în baza prevederilor Constituției României și ale Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, ale reglementărilor în vigoare privind minoritățile naționale, precum și ale legislației internaționale la care România este parte. Potrivit recunoașterii de către statul român, Federația exercită pentru populația evreiască din România un rol spiritual, educațional, social-caritabil, cultural, de parteneriat social și de factor al păcii sociale.

Comunitățile sunt formate din grupuri de persoane de religie mozaică, cetățeni români, cu interese comune, care se comportă potrivit normelor de viață, obiceiurilor și tradițiilor configurate în identitatea iudaică. Comunitățile au menirea de a împlini nevoile religioase ale credincioșilor de cult mozaic.

Federația este organizație apolitică, nonprofit, persoană juridică de utilitate publică, cu profil religios de cult mozaic, etnic, cultural, social-caritabil și educațional.

Minoritatea evreilor din România.

CORUL B′NEI MILU al Comunității Evreilor din Brașov este reprezentativ pentru muzica evreiască. A participat neîntrerupt la Festivalul Pro Etnica încă de la prima ediție.

ALEXANDRINA CHELU-SCHORR și FLORIAN CHELU MADEVA - Recital de sonete muzicale compuse pe versurilor unor poeți evrei din România

STAND EDITURA HASEFER - Alături de Editura HASEFER veţi putea face o călătorie virtuală prin ineditul univers evreiesc de ieri şi de azi!  Dacă vă pasionează cultura sau, dacă, pur şi simplu, vreţi să citiţi o carte bună şi ... deosebită..., dacă vă consideraţi credincios, indiferent de confesiunea dvs., sau, dimpotrivă, un ateu declarat, fie că sunteţi sau nu membru al unei comunităţi evreieşti, cu siguranţă veţi găsi ceva interesant de citit la HASEFER (,,Cartea” în lb. Ebraică)!  Poporul evreu şi cultura sa continuă să fascineze. Cu siguranţă, ştie să atragă atenţia. Cel puţin asta a făcut în ultimii...circa 6000 de ani!  Ideea unei edituri a comunităţilor evreieşti din România, care să ofere o alternativă la diverse mituri false despre poporul evreu, create de-a lungul timpului, s-a înfiripat în jurul anului 1991, la iniţiativa Şef-Rabinului României de atunci, Dr. Moses Rosen, şi a pictoriţei Tia Peltz. HASEFER avea să se lanseze cu adevărat ca o alternativă pe piaţa editorială românească în 1995-1996.

FORMAȚIA KLEZMER MAZAL TOV - Formație de muzică tradițională evreiască klezmer

TEATRUL EVREIESC DE STAT - Instituție publică de spectacole cu reprezentații în limba idiș - cultură evreiască, director Morgenstern Emilia-Maia-Ninel - actrița Maia Morgenstern.

Published On
Dum, 07/23/2023 - 10:13