Proetnica

  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

Se impune „implicarea tuturor părților interesate, pentru susținerea diversității și protejarea drepturilor minorităților”

La Sighișoara, a continuat, joi, 29.08.2024 Festivalul Intercultural ProEtnica ediția a XX-a, jubiliară. Principalul organizator este Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighișoara.

În cea de-a doua zi, la Sala Barocă a Primăriei, Iulian Paraschiv, Președinte cu rang de Secretar de stat al Agenției Naționale pentru Romi a susținut conferința cu genericul „Contribuții ale minorității rome la dezvoltarea societății românești”. Între concluziile acestei dezbateri la care a participat un public numeros și activ se numără aceea că „pentru a asigura o societate coezivă, este esențial să continuăm dialogul intercultural, recunoscând și promovând contribuțiile valoroase ale romilor și ale tuturor minorităților naționale în societate”. De asemenea, se impune „implicarea tuturor părților interesate, de la instituții publice, la organizații neguvernamentale și comunități locale pentru susținerea diversității și protejarea drepturilor minorităților”.

În cadrul aceleiași secțiuni a Festivalului ProEtnica intitulată „Agora Dialogului Intercultural”, organizată în colaborare cu Fundația Hanns Seidel și Departamentul pentru Realații Interetnice, coordonatorul Departamentului, Subsecretarul de Stat Dincer Geafer a prezentat lucrarea „Holocaustul împotriva romilor – album de memorie și recunoștință”. Albumul a fost scos de Departamentul pentru Relații Interetnice cu contribuția Agenției Naționale pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher. Potrivit Subsecretarului de Stat Dincer Geafer, „el face parte dintr-o lungă serie a evenimentelor organizate de către Departament având ca scop atragerea conștiinței publicului asupra holocaustului împotriva romilor – acel capitol negru al istoriei României în care peste 25 de mii de romi deportați și-au pierdut viața în primul an când au ajuns în lagărele de detenție. Albumul înglobează contribuția artiștilor contemporani de etnie romă, scriitori, care și-au dăruit talentul la realizarea lui. Ne dorim ca generația tânără, în special, să poată cunoaște cât mai multe elemente legate de acest eveniment tragic al etnicilor romi și evrei – holocaustul - moment destul de trist al istoriei noastre – dintr-o altă perspectivă : cu ajutorul artiștilor și poeților dar și prin unele relatări ale supraviețuitorilor holocaustului împotriva romilor. Tocmai modul în care artiștii au văzut acest eveniment tragic ar trebui sa atraga mai mult atenția celor care doresc sa cunoască realitatea istorică. Albumul este bilingv - română și romani. Pe viitor, mai spune Subsecretarul de Stat, Dincer Geafer vom include și alți artiști din rândul comunității rome, și poate din altele și vom face traducerea acestui album în câteva limbi de circulație internațională, deoarece este o lucrare bine apreciată și solicitată în primul rând de partenerii externi”.

Pe scena din Piața Cetății medievale, au evoluat, joi, artiști amatori din cadrul celor 20 de comunități etnice reprezentate la Festival. Uniunea Elenă din România a fost reprezentată de ansamblurile de dansuri Eleftheria din Calafat, Elpis Junior din Constanța, Maiandros din Roman, Irini din Craiova și Filia+Elada din Pitești. Forumul Democrat al Germanilor din România a trimis pe scenă grupul de dans șvăbesc Edelweis din Deta – Timiș; Asociația Italienilor din România a fost reprezentată de ansamblul artistic „Di Nuovo Insieme” din Iași iar Uniunea Sârbilor din România, de Ansamblul KUD Belobreska. Au mai evoluat Ansamblul folcloric Româncuța din Cumpăna, al Uniunii Democrate Turce din România și Asociația „Prietenii Muzicii și Dansului” - Grupul „Prietenia” din Cincu. Spectacole pe scenă au mai susținut Ansamblul Landăș, Cor din Sarichioi al Comunității Rușilor Lipoveni din România, grupul Sonțe cu dansuri și melodii tradiționale din Craiova, Băilești și Urzicuța, ansamblul muntenilor polonezi Soloceanka din Solonețul Nou. Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher - Asociația Culturală Amphiteatrrom a prezentat o piesă de teatru pentru copii jucată bilingv, în română și romani. Seara de joi s-a încheiat cu concertul grupului Bucharest Klezmer Band al Cultului Mozaic – Federația Comunităților Evreiești din România.

„În ciclul de expoziții realizate în colaborare cu Fundația Hanns Seidel, joi, a putut fi văzută , în Biserica Mânăstirii din Sighișoara expoziția „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni”, realizată de Departamentul pentru Relații Interetnice și Forumul Cultural German pentru Europa de est, Potsdam. Expoziția va fi vernisată, vineri 30 august.

La toate activitățile din cadrul Festivalului ProEtnica s-a remarcat prezența cursanților Academiei de Vară interetinică de la Sigișoara, care are loc în perioada 28.08-1.09.2024. La Academie, participă studenți din partea minorităților naționale din România. Obiectivul principal constă în facilitarea dialogului pe diferite teme legate de interculturalitate și diversitate și despre drepturile minorităților naționale.

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica -Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:

https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

Published On
Vin, 08/30/2024 - 11:13