Proetnica

  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

ProEtnica și „Imaginile diversității

COFestivalul Intercultural ProEtnica-Sighișoara ediția a XX-a, a continuat, sâmbătă, 31 august 2024, în cea de-a patra zi a sa. Principalul organizator al evenimentului este Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighișoara.

Pe scena din Piața cetății medievale au avut loc numeroase evoluții artistice ale unor soliști si formații ale reprezentanților celor 20 de minorități etnice din România.

Uniunea Elenă din România a fost reprezentată, în prima parte a zilei, de ansamblurile de dans Niki din Piatra Neamț și Hrisi Elefteria din Tulcea. După amiază, au urcat pe scenă Grupul de dansuri din Sighișoara al Forumului Democrat al Germanilor din România și Ansamblul de dans armenesc Vardavar din București al Uniunii Armenilor din România. Tot în partea a doua a zilei, au revenit pe scenă artiștii reprezentativi ai Uniunii Elene: Ansamblurile de dans Asteria din București, Ilios din Târgoviște și Kolokeri din Cluj Napoca.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a trimis pe scenă Ansamblul de dansuri populare Kikerics din Sighișoara. Un recital de excepție a putut fi urmărit, seara, prin evoluția Ansamblului de dans Haverim din București și a cuplului Alexandrina Chelu-Schorr – Florian Chelu. Ei au reprezentat Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic. Două evoluții extraordinare au încheiat seara de sâmbătă la ProEtnica Sighișoara. Este vorba despre recitalul de muzică ușoară al lui Nicu Poșta, intitulat Testamentul iubirii și de concertul interpretului Ricky Dandel, cunoscut publicului larg din România în special prin aparițiile sale la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov, dar și prin evoluțiile la edițiile de până acum ale ProEtnica Sighișoara.

În cadrul expozițional consacrat al Sălii Sander din Cetate, președintele Fundației Inter-Art din Aiud, Ștefan Balog a prezentat expoziția „Imaginile diversității”. Expoziția reprezintă o retrospectivă a Taberei Interetnice de Artă Contemporană, care s-a desfășurat în perioada 10-16 iulie 2023 la Aiud, județul Alba. Artiști din 17 minorități naționale din România, precum și majoritari, pictori, sculptori, graficieni, fotografi de artă au lucrat împreună în ateliere creative în cadrul acestei Tabere. Expoziția  pune în valoare segmentul multietnic din România, în cadrul unei manifestări care are ca principiu de bază colaborarea interetnică, promovarea artei contemporane prin prisma minorităților – toate acestea reprezentate într-o singură manifestare de artă vizuală. Expoziția s-a bucurat de suportul organizațional al Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României. Toate expozițiile vernisate în cadrul ProEtnica Sighișoara, ediția a XX-a au fost realizate în colaborare cu Fundația Hans Seidel și Departamentul pentru Relații Interetnice.

În cadrul secțiunii Agora Dialogului Intercultural la Sala Barocă a Primăriei Municipiului Sighișoara au avut loc, sâmbătă, două conferințe. Lacziko Eniko-Katalin, consilier de conturi la Curtea de conturi a României și fost secretar de Stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, a prezentat comunicarea cu genericul „Outside the Box: oportunități și provocări în protecția minorităților naționale” a adus o serie de elemente interesante în cadrul expunerii despre „Reprezentarea politică a femeilor aparținând minorităților etnice”. La aceste conferințe au fost prezenți și studenții din partea minorităților naționale participanți, în perioada 28.08-01.09.2024 la Academia de vară interetnică. Obiectivul principal al Academiei constă în facilitarea dialogului pe diferite teme legate de interculturalitate și diversitate și despre drepturile minorităților naționale.

„Pentru mine, declară Fatma Ruxandra Yilmaz, expert în politici publice, gen și minorități, Academia are atât o valoare intelectuală cât și sentimental-emoțională datorită prezenței diverse, interculturală și multiculturală. Mi-a plăcut să văd atât implicarea tinerilor, cât și a lectorilor, aducând în discuție nu doar teme interesante, ci și teme care ne preocupă și care au dat o valoare substanțială tuturor întâlnirilor. Ne aflăm într-o perioadă în care de multe ori discursurile noastre sunt aproape lipsite de speranță, defetiste într-un context internațional din ce în ce mai trist și totuși discuțiile din cadrul Academiei de vară ProEtnica ne-au dat speranță. O speranță legată de faptul că există deschidere spre cunoaștere, disponibilitate de a-l înțelege pe celălalt. Uneori, aceste disponibilități sunt posibile tocmai pentru că oamenii dintr-o zonă instituțională înțeleg să facă posibile aceste poduri ale dialogului”.

Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica-Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:

https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program

Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!

Un număr important de parteneri media participă la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.

Directorul Festivalului,

Volker Reiter

Published On
Dum, 09/01/2024 - 10:13