Proetnica

  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

Uniunea Polonezilor din România

Uniunea Polonezilor din România a luat fiinţă în București la 16 martie 1990 sub denumirea Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski” din iniţiativa unui grup de polonezi din Bucureşti.

În prezent cuprinde 14 organizații locale, iar sediul uniunii se află în Casa Polonă din Suceava construită în anii 1903-1907 şi redobândită de către polonezi, după anii comunismului, în anul 1996. Uniunea Polonezilor din România este reprezentată în Parlamentul României de un deputat ales prin vot. Președintele Uniunii Polonezilor din România, precum și Biroul executiv sunt aleși în cadrul Congresului Uniunii Polonezilor din România.

Uniunea Polonezilor este singura organizaţie a polonezilor din România. Ea cuprinde comunităţile poloneze din Bucovina, din satele județului Suceava, precum şi polonezii răspândiţi în ţară care locuiesc în marile oraşe precum București, Constanța, Iași etc. Uniunea activează, în principal, în scopul păstrării şi cultivării tradiţiilor, învăţării limbii polone, menţinerii legăturilor cu Polonia şi manifestă grijă faţă de comunităţile poloneze din România.

În prezent sunt 14 organizații locale: Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Suceava, Siret, Rădăuţi, Vicşani, Soloneţu Nou, Cacica, Pleşa, Poiana Micului, Păltinoasa, Gura Humorului, Moara. Sediul Uniunii Polonezilor din România, din 1991, este Casa Polonă din Suceava. n şcolile în care se învaţă limba polonă, funcţionează cabinetele speciale dotate cu manualele necesare, materiale didactice, precum şi aparatură audio-video.

Unul din cele mai importante aspecte ale activităţii Uniunii Polonezilor a fost şi este învăţarea limbii polone. La începutul anilor ’90 ai sec. XX, Uniunea s-a concentrat pe reclădirea tradiţiei învăţării limbii polone, pe activităţi care permiteau învăţarea limbii polone de către copii şi tineri într-un număr cât mai mare de şcoli. În prezent, de pe o poziţie deja bine stabilită, se încearcă să se influenţeze calitatea învăţământului, precum şi condiţile în care se desfăşoară.

La ora actuală limba polonă maternă este predată în 7 școli din Județul Suceava de către 4 cadre didactice locale și 2 profesori din Polonia delegați de către Centrul de Dezvoltare a Educației Poloneze în Străinătate.

La ediția din acest a Festivalului ProEtnica, Uniunea Polonezilor din România este reprezentată de Ansamblul muntenilor polonezi „Solonceanka” Dom Polski, Solonețu Nou, județul Suceava, care va evolua pe scena din Piața Cetății joi, 29 august, de la ora 20,30 și vineri, 30 august, de la ora 14.00.

Programul detaliat al Festivalului - aici - https://proetnica.ro/ro/proetnica-festival/2024/program

Published On
Mon, 08/19/2024 - 10:13