Uniunea Croaților din România
Primul şi cel mai vechi val de croaţi aşezat în spaţiul românesc în secolele XIII-XIV, este cel cunoscut sub denumirea de ”caraşoveni”. Caraşovenii sunt grupaţi în jurul celei mai vechi şi celei mai mari localităţi, Caraşova, populate de croaţi din România. Deasupra Caraşovei străjuiesc ruinele cetăţii medievale a Caraşovei (Caraso-fer-vari), cetate pe care localnicii o numesc “Turski grat” (Cetatea turcului). Celelalte localităţi în care convieţuiesc croaţii caraşoveni sunt: Lupac, Clocotici, Nermed, Rafnic, Vodnic şi Iabalcea. Un număr de patru localităţi s-au contopit cu cele existente: Selişte, Garişte, Iasenovacz şi Tâlva. Până în a doua jumătate a sec. al XlX-lea populaţia croaţilor caraşoveni, număra 10.000 de suflete. Astăzi, în urma a două migraţii: una spre est şi alta spre vest, acest număr a scăzut la cea. 5.500.
Uniunea Croaților din România participă la ProEtnica 2023 cu:
Formaţia cultural-artistică „Karaševska Zora” (Zorile Carașovenești)
Ea este continuatoarea legitimă a formaţiei artistice „Mladi Karaševci“ (Mladi carașevți) - Tinerii Caraşoveni - care a funcţionat la Caraşova până în anul 1990. La iniţiativa Uniunii Croaţilor din România, în anul 1991 formaţia a trecut sub egida UCR-ului, adoptând denumirea pe care o poartă şi în prezent.
Repertoriul formaţiei se compune din dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate evidenţiază frumuseţea folclorului şi tradiţiile specifice comunităţii croate din România. Caracteristica principală a formaţiei o reprezintă costumaţia deosebită. Costumul bărbătesc şi femeiesc sunt specifice croaţilor din România din zona Caraşovei, jud. Caraş-Severin, cunoscute în studii etnografice şi sub denumirea de costumaţia populară „caraşovenească”.
Formaţia a participat de-a lungul anilor la zeci de festivaluri locale, naţionale: Timişoara, Bucureşti, Sighişoara, Iaşi, Sibiu, Odorheiul Secuiesc, Sf. Gheorghe, Sulina şi internaţionale: Croaţia, Bosnia și Herțegovina, Austria - participări finalizate cu multe premii şi diplome. Coordonatorul ansamblului este Giurgiulena Zoran. Orchestra ansamblului Karaševska Zora a fost înființată în anul 2020 și este formată dintr-o nouă generație de artiști amatori, elevi și absolvenți ai școlii din comuna Carașova, care însoțește grupul de dansatori la numeroase spectacole. Acești tineri entuziaști promit să ducă mai departe cântecele și tradițiile străvechi ale locului. Coordonatorul orchestrei este prof. Bonțu Ionel.