Proetnica

  • Proetnica - 2025
  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

Minoritatea ucraineană din România

Înainte de deschiderea Festivalului ProEtnica vă propunem o scurtă prezentare a minorităților etnice prezentă la această importantă manifestare culturală. În următorul interval, vom difuza câteva date esențiale despre minorități, pe care le vom ilustra cu secvențe din ediția a XX-a jubiliară, ProEtnica, Sighișoara 2024. (Festivalul Intercultural Sighișoara are loc în perioada 27 - 31 august).

Minoritatea ucraineană din România are o prezență istorică și culturală semnificativă. Conform recensământului din 2021, aproximativ 45.000 de cetățeni români s-au declarat de etnie ucraineană, cei mai mulți dintre ei locuind în județele Maramureș, Suceava, Tulcea, Galați și Caraș-Severin.

Prezența ucrainenilor pe teritoriul actual al României datează din Evul Mediu, dar a devenit mai vizibilă în secolele XVIII-XIX, când mai multe valuri de emigranți au venit din Galiția și Bucovina. Zona Maramureșului istoric, unde granițele au suferit modificări de-a lungul timpului, a fost întotdeauna un spațiu de conviețuire între români, ucraineni, evrei și maghiari. În Maramureș, satele ucrainene (cunoscute adesea ca „huțule”) păstrează tradiții vechi, inclusiv portul popular, meșteșugurile, obiceiurile religioase și limba maternă. De asemenea, comunități importante se găsesc în Delta Dunării (în special în zona Chilia Veche) și în Banat, unde ucrainenii au fost colonizați în perioada Imperiului Habsburgic.

Limbă, cultură și religie

Ucraineana este păstrată ca limbă maternă în multe comunități, fiind predată și în școli cu predare în limba ucraineană. Există, de asemenea, publicații, posturi de radio și emisiuni TV dedicate minorității.

Religia are un rol central în viața comunității. Majoritatea ucrainenilor din România sunt ortodocși de rit vechi (aproximativ 80%) sau greco-catolici, cu biserici și lăcașuri de cult specifice fiecărui rit.

Drepturi și reprezentare

Ucrainenilor din România le sunt garantate, prin Constituție și legislația privind drepturile minorităților, drepturi lingvistice, culturale și educaționale. Uniunea Ucrainenilor din România este organizația care îi reprezintă în Parlamentul României și sprijină activ promovarea identității naționale.

 

ProEtnica 2025

Uniunea are o prezență constantă și activă la Festivalul ProEtnica de la Sighișoara contribuind la bogăția culturală a evenimentului care oferă  o platformă de expunere și dialog, menită a  susține identitatea culturală ucraineană în România și toleranța interetnică.

Uniunea Ucrainenilor din România va fi prezentă Festivalul Proetnica cu următoarele formații și activități:

GRUPUL VOCAL „REBALKA”

Grupul vocal „Rebalka”, grup vocal înființat în anul 1970, are ca obiectiv păstrarea, conservarea, transmiterea generațiilor următoare cântecele, tradițiile și obiceiurile populare specifice etnicilor ucraineni care trăiesc în localitatea Crișan. Repertoriul deținut este foarte variat, de la cântecele de dragoste la cele de căzăcie, satirice, la cele culese de la bătrânii din sat, ajungând la un număr de aproximativ 90 de piese (nemaivorbind de cele nelucrate, cu care numărul crește impresionabil).

„Rebalka’” (în traducere - Pescarul”) a participat de-a lungul anilor la nenumărate festivaluri și spectacole din care exemplificăm o mică parte: 1989 - Premiul ll și titlul de laureat la concursul artistic de interpretare (creație) din cadrul etapei republicane a „Festivalului național al educației și culturii socialiste Cântarea României’”; 1993 - Premiul lll la „Festivalul folclorului tulcean românesc și al minorităților naționale”; 1996 - participarea la ”Zilele culturii ucrainene din Banat’” - Reșița; 2009 - Diploma acordată pentru „35 de ani de virtuozitate și păstrare a tradiției locale” la Festivalul „D’ale Gurii Dunării”; 2010 - premiul special al juriului la „Festivalul minorităților naționale Serbările Deltei’” - Sulina; 2013 - participarea la Festivalul „Din inima Ucrainei’” în localitatea Reni - Ucraina; 2015 participarea la „Festivalul Interetnic –Confluențe 2015” - Iași; participarea anuală la acțiunile cultural-artistice dedicate aniversărilor marelui poet ucrainean Taras Șevcenko etc. Au evoluat cu mare succes pe scenă la toate edițiile „Festivalului borșului de pește” din localitatea noastră, precum și la toate spectacolele susținute la Căminul Cultural/

GRUPUL VESELKA

Grupul Veselka din Vinga este înființat în anul 2024 format din copii cu părinți ucraineni. Din grup fac parte următorii instrumentiști: saxofonist, violonist, toboșar, chitarist, pianist și copii dansatori. Grupul încearcă să păstreze tradițiile ucrainene de joc și voie bună cu fragmente de cântece și joc. Este un mare susținător al balurilor caritabile, participând la balul caritabil pentru persoanele cu dizabilități, pentru a deschide un cabinet stomatologic pentru copii cu dizabilități. A mai participat la evenimente culturale, precum: colinde și dansuri tradiționale.

Grupul Veselka își dorește pe viitor să păstreze tradițiile ucrainene, să păstreze portul popular ucrainean viu prin varietatea sa. Coordonatorul grupului este doamna Gabor Oxana Lenuța și este format din 12 membri. Dansul popular ucrainean nu are voie să dispară, el trebuie să renască, să existe în inima fiecăruia dintre noi, dezvăluind aspirațiile și sentimentele oamenilor și exprimând în același timp caracterul, temperamentul, forța, agerimea, înțelepciunea și umorul poporului ucrainean.

ANSAMBLUL KOZACIOK

Ansamblul Kozaciok reprezintă comunitatea ucraineană din satul Bălcăuți, județul Suceava. Este firesc ca locul în care te-ai născut să-ţi fie cel mai drag de pe pământ… să vezi multe ţinuturi frumoase,dar ţinutul în care ai copilărit să le întreacă pe toate… o lacrimă să ţi mângâie genele şi un zâmbet să-ţi lumineze faţa când rosteşti cuvântul ,,acasă”…pentru noi acest loc poartă numele Bălcăuţi… Am fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu harul de a vorbi două limbi: limba maternă-ucraineană şi limba ţării ai cărei cetăţeni suntem-română. Am moştenit de la înaintaşii noştri datini şi obiceiuri care de-a lungul timpului s-au îngemănat cu tradiţiile româneşti şi astfel s-a născut un tezaur folcloric cu o notă aparte. Această bogăție spirituală și culturală încearcă sa o valorifice și Ansamblul Kozaciok care a luat ființă în data de 5 martie 2009, la inițiativa tinerilor din satul Bălcăuți. Ansamblul are în compenența sa 60 de tineri dansatori toți de etnie ucraineană cuprinși între 8 și 22 de ani și reprezintă atât în țară cât și în străinătate comunitatea de ucraineni din satul Balcauti. Repertoriul Ansamblului Kozaciok este foarte vast cuprinzand dansuri ucrainene mixte, dansuri bărbatești, cântece tradiționale ucrainene și piese de teatru.

A participat la nenumărate festivaluri și concursuri în țară și peste hotare, din care le amintim pe cele mai însemnate: Festivalul „Nunta Zamfirei” (Bistrița Năsăud), Finala concursului național de dans „România dansează” (București - Antena 1), Semifinala concursului „Românii au talent (București, PRO TV), Finala concursului „Next Star” (București, PRO TV), Festivalul Mondial al tinerilor dansatori ucraineni din Diaspora Ucraineană (Kiev,  Ucraina), Festivalul Mondial „Dei Giovanni (Piacenzza, Italia).

Ansamblul Kozaciok este susținut de către Primăria comunei Bălcăuţi și de Uniunea Ucrainenilor din România. Instructorul coordonator al Ansamblului Kozaciok este prof. Petru-Ștefan Șoiman.

CORUL UNIUNII UCRAINENILOR DIN ROMÂNIA „YASNYTSYA” (CURCUBEUL)

Corul „Yasnytsya” (Curcubeul) a fost înființat în ianuarie 2023 de Filiala Galați a Uniunii Ucrainenilor din România și este format din refugiați ucraineni, mame și copiii lor. Membrii grupului au venit în orașul Galați din diferite părți ale Ucrainei, unde își construiesc o nouă viață. „Yasnytsya” este implicată activ în activități culturale, participând la festivaluri internaționale, conferințe și evenimente. În anul 2024, a obținut medalia de bronz la Campionatul de folclor Eurofolk din Nesebar, Bulgaria. Grupul are un repertoriu variat care include cântece populare ucrainene autentice, prelucrări moderne și piese contemporane.

Corul „Yasnytsya” se preocupă constant să conserve moștenirea culturală imaterială a poporului ucrainean: tradițiile, obiceiurile și ritualurile transmise prin viu grai, din generație în generație. Pentru festival, membrii corului au pregătit un program de cântece ucrainene autentice din ciclul primăvară-vară. Instructor artistic: Olga Cherniienko.

VIOLONISTA NICOLETA HRIN

Cu o pasiune profundă pentru muzică încă din copilărie, Nicoleta Hrin a început studiul viorii la vârsta de 8 ani, la Palatul Copiilor din Timișoara. Ulterior, și-a continuat formarea muzicală la Centrul de Cultură și Artă din Timișoara, consolidându-și tehnica și expresivitatea artistică. Absolventă a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, secția canto clasic, Nicoleta Hrin a urmat Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, specializarea Canto Academic. Perfecționarea artistică a continuat prin finalizarea studiilor de masterat în Stilistica Interpretării Muzicale. În prezent, este studentă în anul III la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, secția vioară continuând astfel parcursul său de excelență atât în domeniul vocal, cât și instrumental. De-a lungul anilor, a participat la numeroase festivaluri, concursuri și turnee în țară și în străinătate – Serbia, Bulgaria, Grecia, Ucraina și nu numai, adunând experiențe valoroase și distincții importante. A colaborat cu Filarmonica din Arad, iar în prezent activează ca violonistă în cadrul Ansamblului „Timișul”. De asemenea, este membră a grupului „Trio Hrin”, alături de care a susținut numeroase spectacole în cadrul evenimentelor organizate de Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România– o comunitate din care face parte încă de la vârsta de 7 ani. Nicoleta Hrin îmbină cu sensibilitate și rafinament cele două laturi artistice – interpretarea vocală și cea instrumentală, construind o carieră bazată pe dăruire, profesionalism și respect pentru tradiție și cultură.

SIMINA MARIA COLOPELNIC

Simina Maria Colopelnic are o vârstă de 16 ani, este o tânără talentată care a început să cânte de la vârsta de 5 ani. Studiază canto la Palatul Copiilor Baia Mare, a participat la diferite concursuri atât naționale cât și internaționale obținând premii și trofee frumoase. Pe lângă muzică adoră să picteze și să învețe. Participă cu drag la diferite activități culturale pentru a duce cântecul ucrainian mai departe. A reprezentat minoritatea ucrainiana din România la Festivalul Intercultural Proetnica

TEATRUL NAȚIONAL UCRAINEAN „IVAN FRANKO”

Teatrul Național Ucrainean „Ivan Franko” propune piesa de teatru: „București - Ciulnița”, Scenariul; Mihai Hafia Traista, regia: Lisa Maria Ionescu. Distribuția: Ivanko - Mihai Hafia Traista; Umbra lui Ivanko: Traian Chiricuță; Îngerii Domnului: Lisa Maria Ionescu & Maria Chiricuță. Sunet & Lumini: Valentina Bărbulescu.

LANSARE DE CARTE

Lansare de carte: „Eroii nu mor niciodată” Autor: Mihai Hafia Traista: Cartea prezintă 155 de medalioane, ale scriitorilor și jurnaliștilor uciși pe front în războiul din Ucraina.

STAND CU PUBLICAȚII

Stand cu publicațiile Uniunii Ucrainenilor din România: Cărți, Vilne slovo, Curierul ucrainean, Ukrainskyi Visnyk, Ecouri ucrainene, Ukrainskyi Visnyk Vilne slovo, Albinuța.

Vă prezentăm secvențe foto ale artiștilor ucraineni prezenți  la ediția din 2024 a Festivalului ProEtnica.

Published On
Fri, 07/11/2025 - 10:13