La Sighișoara, s-a deschis, miercuri, 28.08.2024, Festivalul Intercultural ProEtnica ediția a XX-a, jubiliară. Principalul organizator este Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) din Sighișoara.
Pe scena din Piața medievală a Cetății au fost adresate saluturi din partea Ministerului român al Culturii, Departamentului pentru Minorități Naționale al Guvernului și a organizatorilor festivalului.
Irina Cajal-Marin, Subsecretar de Stat în Ministerul Culturii a vorbit în numele instituției și a Ministrului Culturii, Raluca Turcan. Ea a spus că „evenimentul cultural ProEtnica, relevant în viața fiecăruia dintre noi, a făcut istorie prin contribuția adusă la păstrarea și respectarea drepturilor minorităților naționale din România. ProEtnica este un eveniment de o însemnătate deosebită pentru promovarea dialogului intercultural și a diversității culturale din România, un prilej de a reafirma valorile care ne unesc: respectul reciproc și aprecierea pentru moștenirea culturală comună dar și pentru identitățile distincte care dau României un caracter unic”.
Subsecretarul de Stat în Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului, Dincer Geafar a remarcat în alocuțiunea sa că „ProEtnica e un festival care a început timid, în 2001 dar că „de-a lungul timpului s-a transformat într-o platformă unde noi toți – minoritari și majoritari – avem ocazia să împărtășim toate aceste bogății, o platformă unde au fost, de-a lungul timpului, dezbateri, vernisaje, prezentări de carte, expoziții, ateliere meșteșugărești. Vă urez mult succes și să ne vedem la ediția 200 - de ce nu?”
Thomas Șindilariu, Subsecretar de Stat la același Departament guvernamental a invitat participanții la deschiderea Festivalului: „să ne sărbătorim normalitatea noastră interetnică. Este un lucru care merită, deși nu e un lucru care este acolo unde trebuie să fie, dar hai să ne angajăm împreună!”.
Directorul Festivalului ProEtnica ajuns la a 20-a ediție, Volker Reiter, s-a referit, în alocuțiunea sa, la aprecierea unanimă de care se bucură Festivalul, în țară și peste hotare. „În 2016, a spus Volker Reiter, la ediția a XVI-a, am fost onorați de acordarea Înaltului Patronaj al președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor afirma, atunci, că aceasta este o recunoaștere a bunei organizări, a calității manifestării culturale și o apreciere în cel mai înalt grad a faptului că ProEtnica fructifică una dintre marile valori ale țării noastre — diversitatea culturală, dialogul interetnic. Consilierul sublinia, de asemenea, că «președintele României a apreciat constant diversitatea culturală, diversitatea etnică, diversitatea religioasă, care, departe de a fi o problemă în spațiul țării noastre, sunt o bogăție, un tezaur și încep să devină din ce în ce mai mult o resursă». Acordarea, anul acesta, 2024, din nou, a Înaltului Patronaj Prezidențial Festivalului Proetnica nu face decât să confirme și să întărească prețuirea de care se bucură manifestarea de la Sighișoara, la cel mai înalt nivel politic al țării”.
Programul primei zile a Festivalului a cuprins activități artistice pe scena din Piața Cetății și o masă rotundă organizată în Sala Barocă a Primăriei din Sighișoara. Tema a fost „20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica”, moderată de Volker Reiter, directorul Festivalului. În cursul discuțiilor, contribuțiile Departamentului pentru Relații Interetnice și ale Ministerului Culturii, în derularea celor 20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica, au fost relevate de Subsecretarii de Stat, Dincer Geafer Thomas Șindilariu și Irina Cajal-Marin. Un cuvânt de salut a fost adresat de Iulian Paraschiv, Președinte cu rang de Secretar de stat - Agenția Națională pentru Romi. La final, Boris Velimirovici, producător tv și reprezentant al minorităților în Consiliul de Administrație al TVR a prezentat o retrospectivă video ProEtnica XX, realizată în cadrul emisiunii „Conviețuiri.”
S-a mai remarcat, dintre vorbitori, deputatul Dragoș Zisopol, președintele Uniunii Elene din România care însoțește la Sighișoara o delegație de 300 de artiști amatori. El a anunțat că „anul acesta, pentru prima oară, Ansamblul de dansuri al comunității grecești din București va prezenta la ProEtnica și dansuri tradiționale cipriote; la spectacole, va fi prezent și E.S Ambasadorul Republicii Cipru în România, Marios Kountourides, ca o dovadă de prețuire pentru valoarea acestui festival și a organizatorilor săi. Dragoș Zisopol a citat, în final, „un mare poet grec, Giorgos Seferis care se întreba: «Ce rost mai au asemenea festivaluri într-o lume a globalizării?». Eu, a completat deputatul român, vă răspund: într-o lume a globalizării, oamenii care organizează asemenea evenimente ale credinței, ale culturii, contribuie esențial la educarea omului liber”.
În paralel, pe scenă au evoluat în această zi Grupul de Dans din Sighișoara și Grupul Șvăbesc Edelweiss din Deta - jud Timiș aparținînd Forumului Democrat German, Grupul Prietenia din Cincu - județul Brașov, Ansamblul Artistic „Di Nuovo Insieme” din Iași, al Asociației Italienilor din România și formațiile artistice de dans ale Uniunii Elene din România: Eleftheria – Calafat, județul Dolj, Agoria - Onești, județul Bacău, Elpis Junior - Constanța, Maiandros – Roman, județul Neamț, Irini – Craiova, județul Dolj.
Evoluțiile artistice pe scenă au fost încheiate tot de un reprezentant al Uniunii Elene, într-un concert viu aplaudat: Ionuț Galani & Band.
Programul complet al Ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica -Sighișoara 2024 poate fi urmărit aici:
https://proetnica.ro/proetnica-festival/2024/program
Principalii finanțatori ai ediției a XX-a a Festivalului ProEtnica sunt, anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania. Manifestarea culturală are loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.
ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică!
Un număr important de parteneri media și-au anunțat participarea la acesta ediție a festivalului care așteaptă prezența a peste 10.000 de spectatori.
Directorul Festivalului,
Volker Reiter