Proetnica

  • Proetnica - 2024
  • Proetnica - 2023 https://proetnica.ro/index.php/en/node/71
  • Proetnica - 2022
  • Proetnica - 2019

Proetnica

Uniunea Croaților din România

Primul şi cel mai vechi val de croaţi aşezat în spaţiul românesc în secolele XIII-XIV, este cel cunoscut sub denumirea de ”caraşoveni”. Caraşovenii sunt grupaţi în jurul celei mai vechi şi celei mai mari localităţi, Caraşova, populate de croaţi din România.

Deasupra Caraşovei străjuiesc ruinele cetăţii medievale a Caraşovei (Caraso-fer vari), cetate pe care localnicii o numesc “Turski grat” (Cetatea turcului). Celelalte localităţi în care convieţuiesc croaţii caraşoveni sunt: Lupac, Clocotici, Nermed, Rafnic, Vodnic şi labalcea. Un număr de patru localităţi s-au contopit cu cele exis-tente: Selişte, Garişte, Iasenovacz şi Tâlva.

Până în a doua jumătate a sec. al XlX-lea populaţia croaţilor caraşoveni, număra 10.000 de suflete. Astăzi, în urma a două migraţii: una spre est şi alta spre vest, acest număr a scăzut la cea. 5.500.

La ediția 2024 a Festivalului ProEtnica, Uniunea Croaților din România este prezentă cu ansamblul “Kud Karaševska Zora“ (Zorile Carașovei), dans, Carașova, jud. Caraș-Severin, care va urca pe scenă vineri, 30 august, de la ora 17,45.

Programul detaliat al Festivalului - aici - https://proetnica.ro/ro/proetnica-festival/2024/program

Published On
Tue, 08/20/2024 - 10:13